Posted in Din lume

Fantana arteziana din Dubai

Fantana arteziana din Dubai se afla in Downtown Burj Dubai .Fantana este una dintre cele mai mari din lume depasind-o pe cea din Las Vegas numita Bellagio. Fantana arteziana din Dubai are o lungime de 275 metri , adica mai mare decat 2 terenuri de fotbal si este cu 25% mai lata decat Fantana Bellagio din Las Vegas. Este asezata pe suprafata Lacului Burj Khalifa  cu o intindere de  aproximativ 30 de acri de teren.
Fantana arteziana poate fi observata de la 250 de mile altitudine in spatiu. Aceasta arunca jeturile de apa la o inaltime de 150 metri , echivalentul unei cladiri cu 50 de etaje. Design-ul apartine firmei Wet Design , aceeasi care a realizat si Fantana Bellagio din Las Vegas si este construita de Compania  Emaar .Fantanile pot  propulsa 83.000 litri de apa in aer in acelasi timp .Are mai mult de 6600 de lumini si 25 proiectoare colorate care pot crea 1000 modalitati diferite de a arunca apa pe fonduri muzicale .Acestea sunt proiectate in aer in mai multe conbinatii si modele.Raza de lumina produsa de luminile si proiectoarele fantanii se poate vedea de la departare de 20 de mile , vizibila si din spatiu , facand-o astfel cel mai luminos punct in Orientul Mijlociu si posibil din toata lumea. Lacul ce impresoara fantanile umple golul care se afla intre Dubai Mall  , Palace Hotel , Souk Al Bahar si Downtown Burj Dubai. Spectacolul fantanilor incepe la 6 pm cu reprezentatii de cate 30 de minute  pana la ora 8 pm.Intre 8pm – 11pm ,  apa fantanilor danseaza  la fiecare 20 de minute , cu 14 show-uri zilnice.Apa danseaza pe muzica arabeasca dar si internationala : Time to say goodbye , Dhoom Taana , Shick Shak Shok,Baba Yetu – un cantec renumit cantat in Swahili , Sama Dubai  , Wave si altele . Am ales un videoclip in care apa se unduieste pe ritmuri arabesti , pe melodia Bassbor Al Fourgakom . Apa se dezlantuie  asemeni unei cadane explodind  in sute de  lumini. De fapt nici nu am stiut ce reprezentatie din cele 14 sa afisez pe blog pentru ca toate sunt diferite prin gratie , culoare si sunet . Puteti urmari si alte show-uri pe unul din sutele de site-uri dedicate acest fantani, aici sau aici .

Advertisements

5 thoughts on “Fantana arteziana din Dubai

 1. ce frumusete khadijah!!! Sa dea Dumnezeu sa reusesc sa vad aceste locuri impreuna cu Karim si cu copilasii nostri!

  Ma uit cat e frumoasa este si ce poate face mana omului! Mi se umple inima de bucurie cand vad ca omul poate fi capabil si de frumuseti, nu doar de razboaie si lucruri malefice!

  Khadijah aveai dreptate in legatura cu Fantana Bellagio din Las Vegas!! Ambele sunt extraaordinare!!!

  Eu am fost incantata de imaginile vazute in videoclipuri!
  Multumim Khadijah!!!

 2. Comparativ cu fantanile computerizate din Orient spectacolul fantanilor din Gradinile Versailles sunt atat de rudimentare. Am inteles ca un arab va prelua aceste gradini si sper sa vedem si acolo un adevarat spectacol care sa-si merite banii!!

  1. Sa nu uitam ca acele gradini de la Versailles au fost facute acum 400 de ani in secolul XVII, iar intre anii 1660 si 1700 au suferit mereu schimbari, ajungand la forma actuala sub donia regelui Ludovic al XIV-lea sau Regele Soare!!! Sa nu uitam ca la vremea respectiva NU existau softuri, computere si alte tehnologii de inalta clasa, pentru ca daca ar fi existat, cu siguranta arhitectii vremii (ultimul Andre le Notre sub egida caruia s-au extins si s-au imbogatit) le-ar fi utilizat!!!

   Insa cu toate ca nu sunt pe sistem COMPUTERIZAT, ci HAND MADE, aceste gradini de la Versailles sunt de 1000 de ori mai pretioase decat orice gradina DIGITALA!!! Ba mai mult decat atat, dupa tehnica “rudimentara” utilizata aceste gradini inca functioneaza si functioneaza bine si la parametrii exacti ca acum 400 de ani!!! Fara sa mai precizam ca toate mecanismele erau manuite “MANUAL” ca sa ma exprim asa!!!
   Si acest fapt ti-l relateaza cineva care a vazut Versailles-ului de 8 ori si mereu am avut aceeasi simtire: emotii, glasul abia mi se facea simtit, smerenie, exaltare, libertate, sete de cunoastere si sete de a descoperi mai mult, melancolie si fericire sufleteasca!!!

   Pe urmele Versailles – ului

   In partea de est exista o terasa formata din bazine de apa care par sa se prelungeasca din fatada castelului. Aceasta parte a gradinii a fost de mai multe ori modificata pana a primit forma definitiva in 1685. Partea de sculptura i-a revenit lui Charles le Brun astfel fiecare bazin a fost decorat cu cate 4 statui ce simbolizeaza fluviile si raurile Frantei. Pe langa aceste statui au mai fost adaugate si 4 nimfe. Scara care duce spre bazinul Latonei este incadrata de 6 statui , Ziua, Seara, Aerul, Soarele, Apa si Primavara.

   Gradinile centrate in partea de sud a palatului pot fi vazute perfect de pe terasa imensa. La picioarele acestei terase se intinde o fantana imensa numita fantana Latona, a carei constructii a fost inspirata de Metamorfoza lui Ovidiu. Statuia centrala o intruchipeaza pe Latona si copii ei si initial era amplasata cu fata spre palat, acum fiind orientata catre marele canal. Bazinul este inconjurat de 6 broscoi iesiti pe jumatate din apa si de inca 24 amplasati pe platforma pe gazon. Treptele duc spre Aleea regala care este flancata de 18 statui, cate 9 pe fiecare parte. Numita si covorul verde datorita fasiei de gazon din mijloc, aceasta are 335m lungime si 40m latime. La capatul aleii regale se afla bazinul lui Apollo si evident statuia acestuia din plumb aurit. Statuia a fost realizata de Tuby intre 1668 si 1670 dupa niste schite ale lui Le Brun.

   Gradinile propriu-zise, insemnand multa verdeata si specii diferite de plante sunt in partea de nord. Si aici tema apei este regasita pretutindeni prin bazinul Dragonului al carui jet de apa atinge 27m inaltime si bazinul lui Neptun. Acesta din urma uimeste prin cele 89 de efecte de apa realizate cu ajutorul sistemului hidraulic. Toate statuile sunt grupate cate patru; astfel sunt reliefate cele patru anotimpuri, patru continente, patru temperamente etc. Exista o alee centrala flancata de boscheti mari. In apropiere se afla grota lui Tethys si o piramida care este echivalentul bazinului Latonei. Piramida a fost executata de Girardon dupa un desen al lui Le Brun, si constructia ei a durat 3 ani. Este facuta din 4 etaje de marmura sustinute de tritoni si delfini din plumb.

   Un loc interesant este asa numita baie a nimfelor. Aceasta este decorata cu basoreliefuri realizate de Girardon, Le Hongre si le Gros.

   Partea de vest apartine apartamentelor reginei de unde se poate vedea Orangeria. Aceasta a fost construita de Jules Hardouin-Mansart intre 1684 si 1686 si este formata dintr-o galerie centrala de 155m incadrata de alte doua. Oranjeria se intinde pe 3 hectare si cuprinde 4 portiuni de gazon si un bazin circular.Foarte somptuoase sunt si cele 100 de trepte din gradina.

   In timpul lui Ludovic al XVI-lea erau doar 15 cranguri sau spatii de gard viu cu diferite forme si marimi incanta prin culoare si fantezie. A existat in 1770 si un labirint din verdeata. Paralel cu Aleea regala exista doua axe principale care permit accesul la aleile cu tufisuri si anume aleea lui Bachus si cea a lui Saturn. Crangul sau boschetul reginei este cel care a inlocuit labirintul initial.

   Sala de bal in aer liber este o capodopera arhitecturala amenajata de Le Notre intre 1680 si 1683, arata ca un amfiteatru in fata caruia exista o cascada, iar in mijloc o platforma pentru dans.

   Crangul Marroniers era initial Galeria Anticilor sau Galeria de apa si contine o alee centrala, doua bazine si 8 busturi antice, plus doua statui.

   Gradina regelui mai cuprinde din ansamblu original doar bazinul Oglinzilor, unde regele incerca machetele de nave de razboi.

   Colonadele au fost construite in 1685 de Jules Hardouin-Mansart. Sunt 32 de coloane de marmura in stil ionic legate prin 32 pilastrii de marmura de Langhuedoc si sustinand arcade si urne. Acest peristil are 32 m diametru. In mijlocul acestui ansamblu se afla un grup statuar de marmura reprezentand rapirea Prosepinei de catre Pluto.Aleea Cerei si Florei cu cele doua bazine reprezinta primavara si vara.

   Crangul Domului si Fantana Encelada sunt alte doua capodopere. Cea din urma a fost construita de Gaspard Marsy intre 1675 si 1677.Fantana Obeliscului a fost construita in 1704 de Jules Hardouin-Mansart pe locul vechii Sali de consiliu.

   In partea de nord a gradinilor, intre l’Etoile si Rondul verde se afla un bazin circular. Este vorba de Insula Copiilor realizata de Hardy in 1710.

   Ultimul colt de verdeata il reprezinta Grota lui Apolo incadrat de Caii Soarelui. Aceasta oaza are influente englezesti si chinezesti.

 3. Rania iti multumesc pentru acest frumos ghid al Versailles- ador tot ce este legat de arta si de vechi, perioada in care am studiat in Italia m-a format destul de mult in spiritul asta. Chiar nu vreau sa mi-o iei in nume de rau, este vorba de o perceptie la prima vedere. Poate m-am exprimat eu abrupt, nu am spus ca nu mi-a placut Versailles ci doar ca spectacolul fanatanilor este foarte rudimentar pentru publicitatea pe care si-o fac si pretul piperat. Nici macar sonor nu m-am putut bucura suficient pentru ca trebuia sa alerg printre labirinturi verzi de la o fantana la alta in iluzia ca in jurul tuturor se poate asculta muzica si ca poate poate voi ajunge si la Fantana lui Apollo in timp util (lucru care nu s-a intamplat, oricum) Pentru o prima vizita in care intr-o zi intreaga nu am reusit sa vad decat o aripa a gradinii (iar spectacolul dureaza doar Doua ore!!), in care Fantana lui neptun nu functiona deloc pentru ca in partea a doua sa fim mai mult alergati si sa ni se inchida in nas restul fantanilor, mi se pare foarte putin. Acest spectacol trebuia sa dureze mult mai mult daca chiar vor sa arate ceva. Si daca sa spunem sistemul hidraulic este prea vechi pentru a fi solicitat, muzica poate continua macar, ca vorba aia, boxele nu sunt de pe vremea Regelui Soare.
  Ma rog, ar fi multe de spus dar prefer sa ma opresc aici, fiecare cu gusturile lui, am vazut gradini mai bogate in castelele din Benelux si Germania nu mai vorbesc de fantani de aceea ma asteptam poate la mai mult…nu doar gazon si sculpturi (care sunt magnifice, indubitabil), sincer mi-a mers la suflet mai mult Trianon-ul si gradinile Mariei Antoaneta…chestiune de gusturi…
  Inteleg ca-ti place Versailles altfel nimeni nu merge de 8 ori cand sunt atatea alte locuri de vazut pe lumea asta, iti respect parerea sper sa mi-o respecti si tu pe a mea…sincer nu cred ca era nevoie de !!! dupa fiecare fraza a ta, chiar am ceva cunostinte despre Istoria si arhitectura universala, tocmai astfel de prezentari pompoase ale unor locuri creeaza o impresie gresita si uneori cand te afli in fata lor nu mai simti nimic …

 4. Superb, din pacate nu am reuist sa fiu in Dubai la inaugurararea Burj Khalifa, dar am auzit ca a fost superb, aceasta fantana a fost pt prima data pusa in functiune.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s