Posted in Din lume

Ceasul gigant din Mekka


Panorama asupra orasului Mekka

Ceasul construit in Arabia Saudita la Mekka va fi cel mai mare ceas din lume intrecand Big Ben-ul londonez. Ceasul va putea fi observat  de la 25 de kilometri departare. Turnul va face parte dintr-un complex hotelier numit Abraj Al-Bait alaturi de alte 7 turnuri . Acesta si-a inceput perioada de  testare in timpul lunii Ramadan si va dura 3 luni de zile .Ceasul are patru cadrane , cu un diametru de 40 de metri fiecare, asezate pe laturile unui turn de forma patrata care se afla  in apropierea Moscheei Haram. Cladirea  este a doua ca si inaltime din lume dupa Turnul Khalifa din Dubai. Atat complexul cat  si ceasul sunt inca in constructie, doar unul din cadrane fiind terminat .


Ceasul si varful cu semiluna aurita
Cadranul cu inscriptii arabe

Cadranul  este acoperit cu 98 de milioane de bucati de mozaic din sticla .In interiorul cadranului se gasesc insemnele palmierului si cele 2 sabii , reprezentand bunastarea si puterea regatului saudit si inscriptia “construit  pe timpul servitorului celor 2 Moschei Sfinte Al Harameen , Regele Abdaullah fiul lui Abd el Aziz al Sauud”. Pe fiecare latura a ceasului se va inscriptiona “Allahu Akbar ”   (Allah este cel mai mare)  in limba araba si vor fi luminate de  2 milioane de leduri . Uitandu-ma atent  am observat ca pe una din laturi este o alta inscriptie si anume ” Muhammed Rasoul Allah ” ( Mohamed Mesagerul lui Allah ) .Conform Islamului , daca avem 4 laturi , trebuie sa scriem pe una ” Bismillah ” ( In numele lui Allah ) , pe urmatoarea ” La illaha illallah ” ( Nu exista alt dumnezeu decat Dumnezeu ) , apoi  ” Muhammed Rasoul Allah ” si la sfarsit  “Allahu Akbar ” . Cred ca fiecare latura va contine aceste cuvinte , nu doar “Allahu Akbar “. In inscriptia de la baza ceasului sta scris “aceasta este proprietatea regelui Abd el Aziz , ale carei profituri si existenta este pentru Moscheea Haram ” .Alte 21  de mii de lumini de culoare verde si alb montate in varful ceasului il vor face vizibil pe o distanta de 30 de kilometri .

In varful turnului   va fi ancorata o semiluna aurita uriasa care va avea 23 de metri diametru si va fi inaltata deasupra ceasului la o inaltime de 61 de metri.Ceasul va avea o inaltime totala de 251 de metri iar inaltimea finala a turnului de la baza pana in varf va fi de aproximativ 600 metri. La baza ceasului este instalata o platforma pentru Observator.

Vedere cu Ceasul si Moscheea Haram

Ceasul deja naste controverse in lumea intreaga , nu datorita faptului ca intrece in marime celebrul Big Ben ci pentru ca autoritatile saudite spera sa atinga un obiectiv, pe care incearca sa il realizeze de 126 de ani si anume  stabilirea timpului universal dupa Mekka si nu dupa Greenwich.La o conferinta din 2008, clericii musulmani si oamenii de stiinta au adus in discutie faptul ca Mekka ar trebui sa fie punctul de referinta in stabilirea orei universale bazandu-se pe teoriile lor conform carora  orasul Mekka este centrul lumii.

Advertisements

12 thoughts on “Ceasul gigant din Mekka

 1. Cel mai ciudat mi se pare ca desi spun in sus si in jos ca semiluna este o inovatie in islam si ca nu inseamna nimic, nu ezita sa o ataseze nici in ziua de azi la moschei, si chiar si in acest turn cu ceas:) este clar simbolul lor.

  1. Semiluna este un simbol deoarece reprezinta inceputul fiecarei luni islamice . Musulmanii se ghideaza dupa aparitia acestei faze a lunii pentru a defini daca o luna noua a inceput. Iar din cate stiu este preluata de la turci pentru ca ei sunt cei care au folosit-o drept simbol pentru decorarea moscheilor.Designerii acestor locuri de rugaciune au trebuit a vina cu inovatii in ceea ce priveste simbolistica si decorarea peretilor , a turlelor etc pentru ca in Islam nu este voie sa se reprezinte sub forma statuilor si desenelor forme de viata .Prin urmare semiluna chiar este un simbol bine ales !

 2. eu chiar am fost la Mekka vara aceasta si am vazut acest turn,dar din pacate nu l am prea bagat in seama,ma minunam cat de inalt e.daca citeam acest articol inainte de a pleca ,sigur ma uitam la el cu alti ochi si faceam si niste poze.

 3. Ma intristeaza sa vad ca dintre toate proiectele puse in discutie pentru modernizare, nu s-a mers pe ceva cat mai apropiat de arhitectura organica respect pentru ambient si intoarcerea la natura, la radacini, mai ales pentru o religie care se doreste cat mai traditionala. S-a optat pentru zgarie nori a caror proximitate fata de Khaba pare mai curand o amenintare optica, personal ma zgarie pe retina, sunt curioasa cum se vor simti pelerinii …

  1. Contrastul este destul de mare intre Kabba si Turn .In fotografiile ( prelucrate pe calculator ) realizate din varful Turnului , Kabba se vede ca o pata neagra si ma gandesc ca Turnul vazut de langa Kabba este un colos .Mare contrast !

 4. toate aceste cladiri zgaraie nori se fac cu un anumit scop ,acomodarea cat mai multor pelerinii.
  In fata la Haram sant o multime de hoteluri foarte inalte dar care nu se vad din pacate in fotografie.Banuiesc ca in aceste hotele care sant luxoase se cazeaza VIP.
  De fapt toata Mecca este formata numai din hotele ,unul langa altul asa ca si furnicile in musuroi pt acomodarea pelerinilor si inca mai e nevoie si de altele.In jurul moscheii eu am numarat in jur de 13 macarale ,deci va puteti da seama la ce nivel se lucreaza.

  1. Complexul din care face parte Turnul cu Ceas este format din alte 7 turnuri care vor fi un lant de hoteluri . Vor fi o multime de locuri de cazare pentru pelerini , nu ma gandisem la acest aspect .Insa oare ce preturi vor fi ???!!!! Daca vor fi preturi doar pentru VIP , inclin sa cred varianta Danei in care pelerinii vor fi usor zgariati pe retina !

 5. Pai exact pentru asta se faceau modernizarile, atat in moschee cat si in afara: pentru a primi numar dublu sau triplu de pelerini, insa solutiile de arhitectura organica puteau impaca si capra si varza…asa mi se pare o situatie similara cu piramidele egiptene care sunt …dupa blocuri…
  Oare ce farmec mai are pelerinajul cand te ia scara rulanta direct din hotel si te depune direct la Kabah? Din punctul meu de vedere orice loc de pelerinaj presupune un efort fizic pe care in mod normal nu l-ai putea face dar credinta in Dumnezeu iti da forta sa rezisti…
  Aceste turnuri uriase chiar langa moschee nu sunt pentru toata lumea ci doar pentru cei bogati care isi vor putea permite apartamente imense in hoteluri de fitze. In afara de hoteluri in aceiasi zgarie nori se vand proprietati. Una din companiile saudite dezvoltatoare (imi scapa numele) si-a prezentat oferta de apartamente de lux (scoase la vanzare) cu vedere la Kabah chiar aici in Alexandria la targul de Imobiliare din City Center (Carrefour) care a avut loc in primavara.
  Nu mi-o luati in nume de rau dar am un cui impotriva sauditilor pentru banii pe care ii storc de la pelerini (de la vize pana la cazarile exorbitante ) nu mi se pare normal sa platesti un Hajj 10.000 USD ca sa stai in niste conditii de 4*…

 6. Simboluri religioase in Islamism

  Simbolurile religioase intalnite in Islam nu sunt nici verbale, nici textuale, ci doar vizuale. Acestea evoca sentimentele religioase prin semne. Unele detalii din simbolurile religioase islamice sunt general recunoscute, avand o vechime considerabila. Astfel, culoarea verde este asociata cu Islamul inca de la inceput.

  Semiluna si steaua este unul dintre cele mai renumite simboluri din Islam. De fapt, simbolul ar fi doar semiluna, steaua aparand mai tarziu, in special pe steagurile mai multor tari din lumea islamica (Turcia, Malaezia si Pakistan). Criticii sustin ca acest simbol nu a fost folosit de Mahomed, drept pentru care el nu are nici o baza traditionala in Islam. Oricum, semnul a ajuns sa fie identificat cu Califatul.

  Semiluna din Islam

  Semiluna era simbolul Imperiului Sasanid din Persia (Iran), acesta aparand pe mai toate coroanele regilor. Dupa cucerirea araba a imperiului, in anul 651, acest semn a fost preluat, din ce in ce mai mult, de catre califi si musulmani. Acest semn caracteriza si Imperiul Otoman.

  Culoarea verde are o semnificatie speciala in Islam. Aceasta culoare este foarte folosita in decorarea interioara a moscheilor, a mormintelor invatatorilor musulmani, cat si pe multe dintre steagurile tarilor arabe. Se crede ca aceasta era culoarea preferata a lui Mohamed, acesta purtand chiar un turban verde.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s