Posted in Din Egipt

6 Octombrie 1973 – Ziua Victoriei Egiptului

Egiptul azi sarbatoareste ! Categoric Egiptul a scris istorie si nu ma refer la antici ci la doar cativa ani in urma. Azi se implinesc 37 de ani de cand Fortele armate Egiptene au efectuat un atac surpriza la 6 Octombrie 1973 contra armatei israeliene  stationata in Sinai si pe varfurile Golan. Ca rezultat, Egiptul a recastigat suveranitatea totala asupra Canalului Suez si au recuperat o parte din Sinai.Victoria armatei egiptene din octombrie a distrus mitul armatei israeliene care se considera invincibila. Unul dintre punctele importante ale acestei victorii este si faptul ca a creat drum liber catre tratatul Camp David care a avea sa aiba loc in 1978. Razboiul din 1973 este cel de-al patrulea razboi arabo-israelit, razboaie incepute din 1948. In anul 1967, Israel a acupat Varfurile Golan ale Siriei, Campiile de Vest si Ierusalimul , Sinaiul si Canalul Suez pentru 6 ani si si-au fortificat ani intregi pozitia pe Campiile de Est, cunoscute mai tarziu sub denumirea Linia Barlev.Pregatirile pentru victoria din Octombrie au inceput  in 1968 cu un razboi de uzura. Dupa ce Presedintele  Anwar al-Sadat si-a asumat puterea in 1970 iar Israel a respins Initiativa Roger, razboiul ramasese ultima optiune pentru a recastiga Sinaiul si Canalul Suez. Prin urmare un atac surpriza a fost ordonat si de partea fronturilor egiptene si a celor siriene. Autoritatile ambelor tari si-au unit fortele intr-un plan de a confuza inamicul. La ora 14.00 pe 6 Octombrie  1973 soldatii egipteni au traversat Canalul Suez fara a fi depistati. Tinta lor era : statiile radar, bateriile aeriene de aparare, punctele fortificate de pe Linia Barlev, rafinariile de petrol si depozitele cu munitie. In acest timp artileria egipteana de pe partea cealalta a canalului a transformat linia de aparare a israelienilor intr-u  adevarat infern. 10.500 de rachete au fost lansate in primul minut al atacului cu o rata de 175 de rachete la fiecare secunda.1000 de barci de cauciuc au traversat canalul  ducand 8000 de soldati care au urcat Linia Barlev si au patruns in apararea israelita.Trupele de ingineri egipteni au construit primul pod la 6 ore dupa inceprea razboiului iar 8 ore mai tarziu si-au facut loc printre linia barlev , amplasand alte 12 poduri si operand 30 de feriboturi.Atacul aerian de succes la inceputul razboiului a facut posibila penetrarea soldatilor egipteni in linia Barlev in mai putin de 6 ore cauzand importante pierderi ale trupelor israeliene.Daca armata americana nu ar fi trimis echipament militar si provizii pe cale aeriana  in 10 Octombrie , armata Israelului ar fi fost infranta definitiv.In 22 Octombrie 1973 Consiliul de Securitate UN a adoptat Rezolutia 338 obligand pe toti cei implictai in razboi sa opreasca lupta si sa inceteze orice atac , oprind toate activitatile militare si incepand negocierile care tinteau a stabili pacea din Orientul Mijlociu.
Razboiul din Octombrie a fost crucial in obtinerea pacii in Orientul Mijlociu s a incheiat totodata seria razboaielor care secasera resursele regiunii mai mult de jumatate de secol.

Desi azi e sarbatoarea Victoriei in Egipt , trebuie sa mentionez ca la 1981 , tot pe 6 Octombrie , Presedintele Anwar al-Sadat a fost asasinat de catre fundamentalisti. Presedintele Anwar al-Sadat este acelasi presedinte sub a carui ocarmuire Egiptul a eliberat Canalul Suez in razboiul descris mai sus. A fost al treilea presedinte al Egiptul si a condus tara 11 ani de zile . A fost Eroul Egiptului si al tarilor arabe datorita victoriei din 1973 iar semnarea acordului Camp David din 1978 i-a adus Premiul Nobel pentru Pace atat lui cat si lui Menachem Begin .

Advertisements

7 thoughts on “6 Octombrie 1973 – Ziua Victoriei Egiptului

  1. Din pacate, dupa semnarea Tratatului de pace cu Israelul, Egiptul a fost exclus din Liga Araba in 1979 si a fost readmis abia dupa 10 ani. Mi se pare inteleapta decizia lui Sadaat de a participa la negocieri.

    1. Asa este , dupa ce Presedintele Anwar a fost considerat erou in urma Razboiului de la 6 Oct chiar si de lumea araba , datorita semnarii Tratatului Camp David Liga Araba si lumea araba a intors fata Egiptului ! Istoria !

  2. Stii cum se dovedeste ca pana la urma camasa mi-e mai aproape decat “sumanul” …:))) si in final fiecare tara lupta pt ea…crezi ca nu mai pot tarile arabe de Egipt? Mai ales acum cu problema Nilului…din pacate asta e politica mondiala…o echilibristica…

  3. حرب 73 على الرغم ان مصر تكبدت خسائر اكثر من العدو الصهيونى ولكن استعادت الكرامه لها وللوطن العربى وكان فى الامكان اقتحام اسرائيل ولكن الامريكان تدخلو لانقاذ اسرائيل ، اظن انه كان يوم عظيم كعرب

  4. buna ziua .. cum pot vede si eu va rog pozele de la receptia din londra la sarbatorirea a cei..37 de ani ….ziua armatei egiptene (ziua victoriei) imi puteti zice va rog ,, unde le gesesc ..va multumesc astept raspuns ,, va multumesc …iris..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s