Posted in Din Egipt

Noua descoperire in Giza – mormantul lui Rudj-Ka

Dr.Zahi Hawass inauntru mormantului lui Rudj-Ka

Conform editiei ziarului Al-Ahram din data de 21 Octombrie , un mormant pictat a fost recent descoperit pe platoul Giza. Mormantul apartine unui membru important al curtii egiptene antice. Arheologii au dezvaluit mormantul in timp ce excavau la capatul de S al necropolei muncitorilor piramidelor de la Giza. Membrii echipei SCA ( Consiliul Suprem al Antichitatilor) cred ca este vorba despre un mormant din Dinastia a 5-a a lui Rudj-Ka , ce initial a servit ca preot al purificarii si al cultului mortuar pentru faraonul Chefren. Ministrul Culturii Farouk Hosni sustine ca complexul piramidei lui Chefren a continuat sa functioneze foarte bine si dupa moartea faraonului datorita unui ansamblu de preoti si administratori cu care erau prevazute aceste dotari regale.

Intrarea in mormantul lui Rudj-Ka

Zahi Hawass , Secretarul General al SCA , a declarat ca mormantul este primul gasit in aceasta zona si ca este unic prin arhitectura total deosebita. Superstructura sa este lucrata in blocuri de calcar, ce creaza un drum ca un labirint pana  la intrarea principala. Camera mortuara este taiata direct in stanca. Peretii mormantului sunt frumos decorati cu reliefuri pictate reprezentand pe Rudj-Ka si pe sotia acestuia, in fata unei mese cu ofrande de cadouri constand in paine, gaste si vite. Scene din viata de zi cu zi sunt desenate infatisand pe Rudj_Ka pescuind sau navigand.

Rudj-Ka a avut mai multe pozitii in esalonul guvernamental din Egiptul antic , era cunoscut ca fiind ” cel bine cunoscut imparatului” , ” preotul responsabil purificarii faraonului Chefren ” si ” preotul responsabil al complexului piramidal al faraonului Chefren”.

Scena pictata in interiorul mormantului lui Rudj-Ka

Acest mormant poate fi doar primul dintre multe altele care se afla posibil in aceasta necropola creata pentru alta categorie de oameni diferita de cea a constructorilor de piramide. Zahi Hawass a declarat de asemenea ca sunt sperante sa descopere curand si alte morminte in zona, zona ce se presupune a fi o continuare a necropolei de V de la Giza, rezultata din suprapopularea platoului.

Sursa originala : Ziarul saptamanal Al-Ahram Weekly.Site oficial http://weekly.ahram.org.eg/ .

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s