Posted in Din Egipt

Muzeul de Arta Islamica din Cairo

Intrarea principala a Muzeului, lampa de sticla, Dr.Hawass si Ministrul Hosni Farouk inspectand obiecte,un covor pictat si pietre funerare.

Dupa 7 ani de restaurari , Muzeul de Arta Islamica din Cairo ( Museum of Islamic Art – MIA) si-a dechis portile pentru vizitatori pentru a sarbatori totodata si centenariul acestuia. Muzeul expune vizitatorilor mai multe aspecte legate de modul in care Islamul a sustinut si incurajat arta si artistii. Muzeul nu numai ca si-a recapatat splendoarea si maretia de alta data dar si-a marit galeriile de prezentare,  expunand artefacte islamice pretioase  din perioada Umiada , Abasida , Tulunida , Fatimida , Ayubida , Mameluca si Otomana. Acestea includ lucrari de caligrafie, manuscrise, ceramica, mozaicuri, textile, pietre funerare, mashrabiya ( lucratura dantelata in lemn ), obiecte din lemn, vase din metal si sticla, suporti pentru arome, casete, obiecte de olarie,lampi si obiecte ornamentale datand din perioade difere ale istoriei Islamice.

Redeschis cu onoruri militare , cateva sute de oficiali guvernamentali, figuri proeminente, scriitori, jurnalisti si fotografi au fost prezenti luni , 1 noiembrie 2010 , in Gradina Palatului Manial pentru a sarbatori centenariul Muzeului de Arta Islamica ( MIA).Asemene vremurilor demult apuse cand la palat aveau loc diverse serbari , invitatii imbracati in fracuri si vestimentatie super eleganta , au coborat din masinile lor lasandu-le a fi parcate de catre angajati purtand uniforme formate din pantaloni albastri si camasi galbene. Atmosfera linistita si serena a gradinilor palatului si intrarea acestuia au fost decorate cu lampi in forma de fori albastre.Acorduri ale muzicii lente orientale au umplut aerul gradinii, unde Compania de Dans Modern Fursan Al-Sharq si  Orchestra nationala de Muzica Folclorica , au incantat cu  o varietate de programe artistice ilustrand dansurile religioase in stilul celor din antichitate si cateva dansuri Mawlawi.

Pentru vizitatorii care nu au avut acces in Muzeu in aceasta zi un mini documentar de 15 minute a fost prezentat cu cateva secvente prezentand munca de restaurare a muzeului. A urmat un discurs al Ministrului Culturii Hosni Farouk care a vorbit si despre alte proiecte de realibilitare a centrelor de acest gen cat si deschiderea altora noi.Prezent la eveniment a fost si Dr. Zahi Hawass , Secretar General al Consiliului Suprem de Antichitati ( SCA ), care a vorbit despre cei 8 ani in care s-a lucrat la restaurarea galeriilor si a scenariului cu care muzeul si-a deschis initial portile  in 1881.

Ceva mai devreme si Dna Suzanne Mubarak  a facut o vizita la Muzeu la invitatia Ministrului Culturii. Sotia Presedintelui a facut un tur al galeriilor admirand cele 2300 de artefacte, acompaniata de Dr. Hawass care i-a facut cadou o editie de lux a Cartii Muzeului facuta special pentru a sarbatori cei 100 de ani de activitate si un ghid oficial special . La acestea se adauga si un cutit pentru hartie si scrisori gravat cu logo-ul Muzeului.

Acum Muzeul este deschis vizitatorilor . Inainte de a fi inchis in 2003 galeriile acestuia erau intunecoase si prafuite iar vitrinele erau supraaglomerate cu peste 100.000 de obiecte.Munca de restaurare a fost posibila cu ajutorul a 15 specialisti , 20 de restauratori din cadrul SCA si 150 de muncitori. Acum Muzeul se ridica la standarde internationale impuse chiar de Comitetul International al Muzeelor.In discursul de inceput Dr. Hawass a adaugat un usor mesaj  politic  aratand ca Islamul nu a fost o religie a terorii ci a incurajat si promovat artele , talentele creative , mestesugul si mestesugarii.

MIA ( Muzeul de Arta Islamica ) a fost prima oara deschis in 1881 cu un display initial de 111 obiecte adunate din mausolee si moschei de pe intreg teritoriul Egiptului.Prima casa a Muzeului a fost sub arcadele moscheei Califului Fatimid Al – Hakim Bi-Amr Allah. Datorita cresterii colectiei , o noua cladire a fost construita  in curtea moscheei in 1883, iar in 1899 s-a inceput constructia cladirii din Bab Al- Khalq, o cladire din piatra din centrul Islamic al orasului Cairo. Acesta si-a deschis portile in 1903 cu o colectie de 3154 de obiecte.In tot acest timp muzeul a devenit principalul spatiu pentru colectia nationala de Arta Islamica, care a ajuns la impresionanta cifra de 100.000 de obiecte in anul 2003.

Munca de restaurare la Muzeul de Arta Islamica

In 2003 Ministerul de Cultura a lansat programul de restaurare al muzeului pentru a il aduce la grandoarea de alta data. Planul de renovare si designul noilor spatii expozitionale au fost realizate de designerul si muzeograful francez Adrien Gardere in cooperare cu Departamentul Islamic al Muzeului Luvru din Paris.In urma restaurarii muzeul si-a recapatat intrarea originara din strada Port Said de unde vizitatorii pot accesa o galerie introductiva care prezinta Artele Islamice si Tarile Musulmane din toata lumea , locatia acestora fiind prezentata in cateva harti, panouri si obiecte ale colectiei.Vizitatorii vor avea parte si de o introducere in geografia istorica a orasului Cairo si a Orasului Islamic timpuriu Fustat , cel mai vechi stabiliment Islamic din Egipt.

MIA ( Muzeul de Arta Islamica ) este divizat in 2 parti .Prima este dedicata exponatelor islamice in ordine cronologica , provenind din monumentele orasului Cairo si nu numai. Aceasta aripa va urmari cronologic prezentarea colectiilor pornind de la perioada Umiada, Abasida,Tulunida, Fatimida,Aiubida,Mameluca pana la cea Otomana incluzand totodata si o varietate de display-uri tematice.A doua aripa contine materiale din alte tari ale lumii Islamice.Acestea includ manuscrise, ceramica, mozaicuri, textile, pietre funerare, caligrafie, mashrabiya ( lucratura in lemn dantelata ), obiecte de lemn, vase de metal si sticla, seturi si casete pentru parfumuri si arome, olarie, lampi din metal si sticla. Aceste obiecte sunt dispuse in concordanta cu tema, provenienta si material in ordine cronologica.

Pe langa muzeu in sine , cladirea are si un Laborator ultra echipat pentru restaurare , un Muzeu al Copiilor si o Biblioteca.

Mohamed Abdel-Fatttah, Seful Departamentului Muzeelor de la SCA, declara ca unul dintre cele mai impresionante obiecte ale expozitiei este o fantana mameluca care a fost restaurata de restauratorul spaniol Eduardo Porta, care a facut parte si din echipa ce a restaurat mormantul lui Nefertari din Valea Reginelor de la Luxor. Fantana , lucrata in pietre semi-pretioase, onyx verde si bucati de mozaic colorate, a fost adusa in 1910 pentru Muzeu si asezata in gradina muzeului. Aceasta a fost functionala si datorita proastei intrebuintari si restaurarii neprofesionale din 1960 si 1970 , fantana a decazut enorm. Datorita lui Porta aceasta si-a recapatat frumusetea si este descrisa de acesta ca fiind unica in lume , reprezentand unul dintre cele mai pretioase obiecte din MIA.

Vizitatorii sunt asteptati asadar sa admire inca o parte interesanta si unica a lumii musulmane  si a Egiptului. Inca un obiectiv care trebuie trecut pe lista atunci cand programati un tur al orasului Cairo.

Sursa: traduceri din cateva editii ale ziarului egiptean Al Ahram

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s