Posted in Din Egipt

Sfinxul e trist – revolutie printre antichitate

Sfinxul fara piramidele pierdute in ceata

M-a izbit tare in piept cand am citit ca Sfinxul e trist si in ochii lui joaca lacrimile-i proprii dar si ale noastre.Despre revolutia din Egipt nu am sa scriu ca nu sunt nici analist politic si nici economic. Sunt un strain pe meleaguri egiptene si nu cunosc durerea lumii si anii de opresiuni indurate . Din auzite ar fi pacat sa vorbesc , ii las pe cei ce se pricep sa faca analize si sa scrie istoria acestei revolutii de ianuarie . O fotografie recenta a Sfinxului singuratic m-a cutremurat si m-am decis ca daca tot nu scriu istoria as putea vorbi macar despre antichitatile Egiptului ranit. Lovit de timpuri , evenimente si de vreme a fost si este  martorul istoriei  zi si noapte , pana si grandioasele piramide se fac pierdute in fata Marelui Sfinx .

In data de 28 Ianuarie 2011 cand protestele au inceput in Piata Tahrir , Muzeul Egiptean din Cairo din pacate nu era bine pazit. Cativa oameni au sarit peste gardul din partea de este a muzeului direct in curtea acestuia. In partea de vest a muzeului a fost terminat de curand un shop de suveniruri, un restaurant si o cafenea. Un proiect  pentru care s-a pus si trup si suflet doar pentru a fi vandalizat inainte de a se bucura macar de oaspeti. Hotii au intrat in shopul de suveniruri si au furat toate bijuteriile si obiectele cu convingerea ca acestea fac parte din artefactele antice ale muzeului. Insa 9  dintre acesti hoti au localizat scarile pentru iesirea de urgenta si au patruns in muzeu. Acestia au escaladat pana pe acoperisul muzeului care este din geam , astfel au patruns inauntru cu ajutorul unor franghii , distanta dintre tavan pana la podea fiind de 4 metri.Dr. Hawass se afla acasa si datorita interzicerii circulatiei nu s-a putut deplasa la Muzeu in acea noapte. Dimineata ajungand la muzeu  a constatat ca 3 ofiteri  de la politia turistica au stat in muzeu peste noapte neputind pleca din cauza aceleiasi stari de asediu.

Armata si cordonul de tineri egipteni care au incercuit si aparat Muzeul de Egiptologie

Acesti 3 ofiteri impreuna cu alti tineri egipteni au ajutat la paza si protectia muzeului oprind multe tentative de patrundere in incinta. Pana seara la ora 10 armata a ajuns la muzeu si a asistat la intarirea securitatii cladirii. Cand Dr . Hawass a ajuns la fata locului unul dintre hoti se afla inca la muzeu. Era legat de usa shopului de suveniruri . O data intrati in muzeu hotii au patruns in galeria din Perioada Tarzie dar nu au gasit ceea ce cautau , aur , prin urmare au spart 13 vitrine si au aruncat artefactele pe jos. Apoi s-au intreptat catre galeria ce gazduieste obiectele lui Tutankhamun . Au apucat sa deschida doua  cutii.  Dr. Hawass declara ca toate artefactele deteriorate , 70 la numar ,pot fi restaurate iar toti infractorii care au devastat muzeul au fost prinsi.Sambata paza muzeului a fost intarita .

Soldat din incinta muzeul

In fata galeriei Amarna exista o vitrina care expune a mica statuie a regelui Akhenaten purtand o coroana albastra si tinand o tava de ofrande. Vitrina a fost sparta dar statuia are daune minore, acesta fiind primul obiect care va fi curatat si restaurat.

Dr.Hawass in fata vitrinei ce expunea bastonul aurit al lui TutankhamunAlta vitrina care a fost distrusa continea unul dintre bastoanele regelui Tutankamun care a fot rupt in doua dar poate fi restaurant.Bastonul si-a pierdut foita aurie cu care era poleit in momentul cand a fost aruncat pe jos . Alt obiect apartinand regelui Tutankhamoun care a fost avariat este o statuie din lemn a regelui stand pe spatele unei pantere. Statuile au fost scoase din cutiile lor si aruncate pe jos dupa ce hotii au realizat ca nu sunt facute din aur. Singurele obiecte din colectia lui Tuthankamun care au fost deterioarate sunt statuia acestuia pe pantera si bastonul aurit. Dintre cele 70 de obiecte avariate in Muzeu de Egiptologie 25 dintre ele sunt deja in curs de restaurare.

Sarcofagul spart in speranta ca hotii vor gasi " substanta magica "

Cameraele mumiilor nu au fost afectate .Toate mumiile regale inclusiv cele ale familiei lui Akhenaten sunt neatinse. Hotii cautau totusi o mumie pentru a gasi “substanta magica “  sau mercur rosu utilizata in procesul antic de mumificare. De aceea au spart vitrina unui sarcofag care de fapt era gol , in speranta ca inauntru vor gasi mumia si obiecte de aur. Acest lucru arata ignoranta infractorilor care credeau in puterile miraculoase ale mercurului rosu si in faptul ca inauntrul sarcofagelor se gasesc mumii si comorile acestora .

Unul dintre cele doua capete mumificate furate de hoti

Cele doua mumii care au fost raportate ca fiind distruse la Muzeul de Egiptologie din Cairo sunt de fapt doua capete neidentificate datand din Perioada Tarzie . Aceste cranii nu sunt mumii regale si erau temporar depozitate intr-o camera alaturata laboratorului cu scanner  aflat la subsolul muzeului. Craniile se aflau acolo pentru a fi utilizate in testarea scanerului . Acestea au fost recuperate de la hoti si se afla in aceeasi conditie in care au fost depozitate. Cele 3 mumii  din familia regelui Akhenaten (mumia din  KV55), Regina Tiye ( cunoscuta si ca Femeia in varsta din KV35) si mama lui Tutankhamun (cunocuta si ca Femeia tanara din KV35 ) care se aflau in vitrine langa a doua camera cu mumii regale in partea de vest a muzeului nu au fost avariate nici macar atinse de catre vandali.

“ Sunt trist . Egiptul este viata mea . Nu pot sa parasesc tara si sa traiec in alt colt al lumii.Vreau sa mor in nisipurile Egiptului .”- Dr.Zahi Hawass

Celula de criza deschisa 24 din 24 in biroul Dr. Hawass din Zamalek este conectata  direct prin telefon cu toate muzeele si site-urile din Egipt : sinagogile evreiesti , manastirile coptice, moscheile musulmane , siteurile faraonice, grecesti sau romane. Dr.Hawass chiar si fara internet a trimis rapoarte prin fax in Italia apoi publicate din Londra direct pe site-ul personal  in fiecare zi . Prin urmare urmariti ca sursa adevarata declaratiile si rapoartele dr. Hawass si nu ascultati televiziunile si speculatiile strazii.

Dr.Hawass impreuna cu armata inspectand muzeul

In timp ce un canal de televiziune (nu dau nume ) anunta ca monumentele din Saqarra au fost distruse si obiectele au fost furate , Dr. Hawass era in permanenta legatura cu generalul de la fata locului care il asigura ca armata e pe pozitie si totul e in siguranta. Alte declaratii false au fost date in Germania de catre ex-directorul muzeului Dr. Waffa el-Saddik  care in primele momente de revolta din Cairo a parasit tara. Aceasta a facut acuzatii cum ca politistii care pazeau muzeul ar fi spart shopul de suveniruri si ar fi vandalizat galeriile muzeului. In timp ce Dr. Hawass forma celula de criza si  se asigura ca siteurile sunt in siguranta doamna el-Saddik in loc sa fie in Muzeu dormea linistita in Germania. Cei 9 criminali care au spart magazinul de suveniruri si au vandalizat muzeul au fost chestionati  de catre dr. Hawass si nu sunt politisti. Un reporter de la National Geographic  a scris un articol in care sustinea ca Muzeu in aer liber din Memphis a fost golit de toate artefactele , conform declaratiilor Dr-ului Zahi Hawass . Acest lucru este total fals. Site-ul de la Memphis , ca de altfel si celelalte din Egipt , sunt  in siguranta si nu au fost jefuite. Acelasi reporter sustine in articol ca o barca din lemn cu o vechime de 4000 de ani , depozitata in Muzeul de Egiptologie din Cairo a fost  avariata . Si acest lucru este fals. Nici o barca de lemn aflata in muzeu nu are o vechime de 4000 de ani.

Alt site intr-adevar jefuit se afla  la est de Qantara in Sinai unde exista un depozit foarte mare  care contine antichitati din Muzeul din Port Said. Din pacate un grup de infractori au intrat inarmati cu arme si au incarcat intr-un camion obiectele aflate in cutiile din depozit, 6 cutii. In acest moment hotii au fost prinsi si obiectele au fot recuperate . In cele 6 cutii furate se aflau 288 de obiecte toate gasindu-se in stare buna.

Alte grupuri criminale au incercat sa intre in Muzeu Coptic, Muzeul  El Manial, Muzeul Bijuteriilor Regale si Muzeul National din Alexandria. Inainte de a parasi incinta Muzeul de Bijuterii Regale functionarii au mutat insa toate obiectele in subsol. Teama ca unele site-uri din Alexandria vor fi jefuite a trecut pentru ca armata a protejat tot timpul aceste locatii. Site-ul San el-Hagar din Delta , unde sunt localizate importante morminte din Dinastia 21 si 22 , sunt pazite de localnici. In Saqarra desi lacatele mormintelor au fost sparte nu s-a patruns inauntru si nimic nu a fost distrus , se pare ca intunericul a speriat hotii.Cele 24 de Muzee din Egipt inclusive Muzeu Coptic si Muzeu Islamic din Cairo sunt pazite de armata sau grupuri formate din localnici si sunt in siguranta.

Viata reintra in normal. Camerele operationale din teritorii anunta ca in Alexandria doua dintre cele sase muzee , Muzeul Bijuteriilor Regale si Muzeul National au fost deschise publicului.Cele sapte site-uri arheologice : fortareata Qaitbey , Necropola Anfushi , Necropola Chatby, Kom El-Shuqafa (catacombele ), Coloana lui Pompei si Amfiteatrul roman sunt in siguranta si complet protejate de fortele de securitate si armata.

“ Inima mi-e franta si sangele imi fierbe “ declara Dr.Zawass.  Toata munca depusa timp de 9 ani a fost distrusa intr-o singura zi. Cu toate acestea inspectorii, tinerii arheologi, administratorii si oamenii de rand sunt gata sa isi dea viata pentru a apara obiectele si site-urile arheologice de interes nu doar national ci mondial . Datorita circumstantelor , acest comportament criminal nici nu e de mirare insa e strigator la cer, infractori si oameni fara constiinta care isi fura propria tara  .

In Februarie 1998 Sfinxul si-a pierdut umarul drept. Cei mai importanti 10 ani din viata dr. Hawass au fost dedicati restaurarilor si protectiei  monumentelor, in speta Marele Sfinx. Se spune ca Sfinxul este pazitorul nu doar al piramidelor sau al Egiptului ci a lumii intregi.   “ Am fost sa vad Sfinxul azi si am simtit in inima ca este trist. M-am uitat atent in ochii lui si mi-am imaginat ca-i vad lacrimile. Sfinxul e trist din cauza a ceea ce se intampla. Egiptul a pierdut milioane de dolari si pentru a fi recuperate va dura cel putin 3 ani.”

In anul 1987 cand dr.Hawass a vazut ca Sfinxul  era restaurat cu ciment si nici macar proportiile nu erau cele originale a oprit imediat lucrarile. Ce a urmat apoi e munca a 10 ani pentru a readuce Sfinxul la viata. De aceea Dr . Hawass a pus suflet si multa daruire in tot ceea ce a facut de-a lungul anilor. Acum cateva zile  a coborat scarile catre Sfinx ca si Ministru al Antichitatilor, Minister instaurat acum pe timp de criza si haos ,  insa drumul lui a inceput in 1974 ca Prim Inspector in Giza , a continuat in 1980 ca Sef Inspector in Giza si  a urmat apoi in 2002 in functia de Secretar General al SCA ( Consiliul Suprem al Antichitatilor ). Este de admirat pasiunea , grija si dedicatia egiptenilor cand vine vorba de aparat atat proprietatea privata cat si cea universala .

In speranta ca vocile din minaretele moscheilor  si clopotele bisericilor vor spune la unison ca Egiptul este inca un loc pasnic si sigur in care se poate locui ,  traim si noi cu speranta ca asa va fi.

Informatii sustrase de pe : http://www.sca-egypt.org/eng/MR_PR.htm si http://www.drhawass.com/

Advertisements

12 thoughts on “Sfinxul e trist – revolutie printre antichitate

 1. Cand spun Muzeul de Egiptologie, imi vine in minte un loc foarte aglomerat, un loc in care statuile se bucura de privirile curioase ale “nestiutorilor”, un loc in care antichitatea se uneste cu secolul XXI printr-o punte atat a cunoasterii cat si a misterului. Ma doare sufletul sa stiu ca acum acest spatiu nu doar ca este pustiu, dar cu siguranta ii lipsesc vizitatorii veniti cu sutele sau chiar miile, zi de zi. Cand am auzit de vandalizarea acestuia, am lacrimat. Chiar si acum ochii mi se umezesc…..Nu merita acest lucru, un loc atat de ospitalier. Ma consolez cu gandul ca statuetele pot fi restaurate iar mumiile principale nu au patit nimic. Ma consolez cu gandul ca va veni din nou ziua in care voi calca din nou pragul unui loc drag mie sufleteste…..

  1. Doamne ajuta Ancutza ! Si mie imi e dor de Muzeu si il astept cu mare drag pe cel nou ( GEM ) ! Ultima data am vazut Muzeul la sfarsitul anului trecut si de fiecare data cand ajung acolo nu numai ca nu ma satur dar aflu cate ceva nou !

  2. Conform declaratiilor Dr. Hawass din 2010 , lucrarile vor fi terminate complet in 2013 . Multe anexe , laboratoare , depozite sunt terminate si functionale . O parte din artefacte au fost mutate deja , o parte din ele sunt restaurate in laboratoarele din GEM , statuia lui Ramses al doilea a fost mutata inca din 2006 . Constructia cladirii principale a inceput in 2010. Pe 2 februarie 2011 Dr. Hawass a facut o vizita la GEM , fiind anuntat ca o conduca a fost sparta langa unul dintre laboratoarele de conservare . La momentul vizitei lui erau pe pozitii pana si femeile de serviciu. In 2012 va avea loc o deschidere cu public dar doar pentru una din galeriile muzeului pentru a arata lumii cam despre ce este vorba. Deci sa speram ca vom trai pana atunci ca sa mergem sa vedem cu ochii nostri minunatul Muzeu !

 2. Ancutza, ai vizitat acest muzeu? Ma tenteaza sa merg in vacanta in Egipt, toata lumea lauda acest colt al lumii, insa mi-e cam teama de ce se intampla pe acolo. Da-mi te rog un sfat. E riscant in perioada asta??
  Multumesc,
  Rita

  1. Da Rita , atat Ancutza cat si eu am vizitat Muzeul. In perioada aceasta nici macar nu este deschis Muzeul ptr ca este exact in Piata Tahrir , acolo unde si la ora actuala sunt sute de mii de protestatari. Te sfatuiesc sa astepti cateva luni inainte de a te aventura si sa fii sigura ca locatiile pe care vrei sa le vizitezi sunt deschise publicului. Poti ramane in contact cu comunitatea romana din Egipt prin intermediul forumului nostru aflat la adresa http://www.romaniangatetoegypt.com !

   1. Multumesc frumos pentru informatii; da, din pacate trebuie sa mai astept; oricum nu e atat de importanta calatoria mea cat faptul ca trebuie sa se termine odata pt totdeauna ceea ce e la ora actuala acolo. Nu au de ce sa sufere milioane de oameni nevinovati pentru niste interese existente la un nivel mult mai inalt.:(
    Sincer asta ma doare cel mai mult si ma gandesc in primul rand la populatia care s-a nascut acolo, dar si la cei care, din diverse motive se afla acolo si fac referire si la romani, de care mi se rupe sufletul sa stiu ca trec printr-o alta revolutie, nu le-a fost suficienta cea din ’89. In fine, sa fim optimisti si sa speram ca faptele nu se vor repete si lucrurile se vor indrepta!
    O zi frumoasa iti doresc!

  2. Am avut marea onoare sa-l vizitez de poate mai mult de o suta de ori, am avut onoarea de a sta in fata fiecarei statui, contempland ceva undeva departe, dar nu am deranjat niciodata somnul de veci al faraonilor din camera mumiilor si nu stiu daca o voi face vreodata. Daca ceva este acolo adanc in inima mea atunci este muzeul si tot ce se numeste egiptologie. Egiptul e privit diferit de fiecare persoana in parte. Cativa dintre noi se pare ca ne-am indragostit de el, altii nu… Depinde de fiecare. Sper Rita ca vei face acest pas. Momentan cel mai bine ptr toti este sa se termine cu “galagia” si sa mearga toti la casele lor, sa se gandeasca la tara si nu la interesul propriu. Eu am sa fac tot posibilul sa promovez din nou turismul in Egipt. Sfatul meu este ca odata, atunci cand te vei simti tu “safe” sa vii pe aici si mai apoi sa ne povestesti tu cu ce ochi privesti Egiptul? 🙂

 3. Hey,
  Multumesc pt info, cu siguranta o sa ma indragostesc si eu, la cat de frumos ai vorbit despre asta:).
  Da, sper din tot sufletul sa ajung acolo, insa cel mai mult sper sa se linisteasca lucrurile acolo, asa cum am raspuns si mai sus lui Khadijah, e mare pacat sa sufere oameni nevinovati datorita luptei pt niste interese la un nivel mult prea inalt. Sa fim optimisti!!
  Toate cele bune si poate mai conversam pe yahoomessenger, id-ul meu este radoi.rita. Te astept.
  O zi frumoasa!
  Multumesc.

 4. Mare pacat…Noi ne-am impuscat presedintele in ajun de Craciun,poate blestemul este cauza dezastrului din Romania.Dureros sa traiesc aici din nou aceleasi momente,macar de ar fi bine pt viitorul acestei tari.Mare pacat lipsa de respect pentru istorie,cultura.Ceea ce s-a distrus nu va mai fi niciodata la fel.Actele de vandalism au distrus milenii de istorie.Pacat,mare pacat…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s