Posted in Din Egipt

18 obiecte furate din Muzeul de Egiptologie

Stiri destul de proaste au fost postate pe blogul Dr. Hawas cu privire la obiectele din muzeul din Cairo.In data de 12 februarie 2011 , Dr. Hawass a primit raportul cu privire la inventarul obiectelor din Muzeul de Egiptologie . In urma jafului asupra muzeului se pare ca un numar de 18 obiecte lipsesc. Acestea sunt dupa cum urmeaza :

1.       O statuie din lemn aurita a regelui Tutankhamun purtat pe  capul unei zeite

2.       O statuie din lemn aurita a regelui Tutankhamun cu un harpon, doar trunchiul si membrele superioare ale regelui lipsesc

3.       O statuie din calcar a lui Akhenaton tinand o masa de ofrande

4.       O statuie a lui Nefertiti aducand ofrande – inca nu am putut obtine o fotografie

5.       Un cap din piatra de nisip ( gresie ) a unei printese din Amarna- nu stiu exact care dintre capele din vitrina

6.       O statuie din piatra a unui scrib din Amarna

7.       11 shabti ( statui din lemn ) din colectia lui  Yuya

8.       Scarabeu din colectia  lui Yuya – nu am gasit nici o poza concludenta

Aceste obiecte sunt legate intre ele , facand parte din perioada 1390- 1322 I.C . Mormantul lui Yuya si al lui Thuya a constituit una dintre cele mai mari descoperiri  fiind aproape intact urmand cel al nepotului lor Tutankhamun care a fost descoperit 100 % intact. Amandoua mornintele au avut o insemnatate  majora in a intelege istoria Egiptului antic. Schimbarile religioase , politice  si artistice ale lui Akhenaton au schimbat Egiptul pentru totdeauna si continua sa fascineze si sa inspire si azi.In galeria care adaposteste aurul lui Tutankhamun nu s-a patruns deoarece aceasta este securizata , are usi si bare din fier inchise si incatusate cu lacate . S-a inceput o investigatie pentru a gasi pe cei in a caror posesie se afla obiectele , politia si armata cercetand impreuna cu infractorii aflati deja in arest. Datorita camerelor de supraveghere si a unor urme de sange gasite printre vitrinele sparte infractorii sunt identificati ca fiind cei care se afla deja in custodia autoritatilor . Mai ramane de vazut cui au plasat obiectele si daca au mai fost si alti complici .

In acelasi mesaj Dr.Hawass anunta ca pe data de 11 februarie 2011 , un depozit din Dahshur  numit De Morgan a fost spart . Acesta contine blocuri mari si mici artefacte.

Intre timp in laboratoarele de restaurare ale muzeului  se lucreaza intens. Obiectele au fost impartite in grupuri in functie de natura si de gradul de deteriorare al acestora.  Statuia lui Tutankhamun stand pe o pantera  din lemn aurit se pare ca a fost folosita pentru a sparge cu ea vitrinele  iar bratul stang  care tinea biciul a fost rupt. Pantera si ea a fost afectata , picioarele , coada si urechea dreapta fiind rupte. Statuia se poate restaura in intregime.

Alte obiecte avariate fac parte din colectia Thuya si Yuya , parintii reginei Tiye si strabunicii lui Tutankhamun . Panglicile mumiei lui Thuya sunt din carton aurit  si au fost partial deteriorate.  Alte statui si shabti-uri  apartinind lui Thuya si Yuya sunt in curs de restaurare. Dintr-un alt grup fac parte cateva piese apartinind unui model de barca din lemn iar altele fac parte dintr-o trupa de  arcasi nubieni.

Sa speram ca nu vor mai veni in urmatoarele zile si alte rapoarte la fel de triste si ca investigatiile vor duce la aflarea celor care au in posesie obiectele furate .

Sursa : http://www.drhawass.com/ , http://www.eloquentpeasant.com

UPDATE16.02.2011 –

UPDATE – 17.02.2011-

Advertisements

5 thoughts on “18 obiecte furate din Muzeul de Egiptologie

  1. si fara revolutie si nu numai in Egipt sunt jefuitori de antichitati,doar ca cele din Egipt au o valoare mult mai mare.
    Eu cred ca multimeanu a stiut ce se afla in muzeu si ce valoare au exponatele,caci altfel in haosul care a fost nu mai ramanea nimic.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s