Sculptor roman in Aswan

In timp ce agentiile de turism au scos din oferte pachetele turistice pe ruta Egipt iar turistii exclud planificarea unei eventuale excursii  in acest an,  iata ca un artist roman trimite un mesaj prin arta tuturor celor care au urechi de auzit. Maxim Dumitras  este un sculptor din Sângeorz-Băi care se afla din 5 ianuarie, in calitate de reprezentant al Romaniei,la cea de-a 16-a Editie a Simpozionului International de Sculptura din Aswan. In timp ce sute de mii de oameni rasturnau regimul din Cairo sculptorii aflati in Aswan modelau linistiti o cariera de granit intr-un muzeu in aer liber.Cea de-a 16-a Editie a Simpozionului International de Sculptura se desfasoara in perioada 5 ianuarie – 5 martie 2011 , eveniment la care participa 17 artisti din Franta , Rusia, Letonia, Albania si Egipt. “Scopul acestui simpozion este realizarea unui muzeu în aer liber, o intervenţie în natură cu lucrări relizate la scară monumentală în granit de Aswan” declara Maxim Dumitras. Lucrarile  care trebuie sa fie gata pana in 5 martie 2011 vor ramane in patrimoniul statului egiptean si vor fi expuse in muzeul de arta moderna  amenajat in aer liber in Aswan. „Este un mare simpozion, unul dintre cele mai mari simpozioane de sculptură în granit din lume  şi este  o onoare să particip. Lucrăm şi totul este minunat. Sunt nişte oameni minunaţi aici”  !

La sfarsitul lunii decembrie Maxim Dumitras a intrat prima oara in contact cu lumea araba in cadrul celei de-a 11-a Editii Bienale din Cairo , unde au participat 87 de artisti din toata lumea. Alaturi de sculptorul sangeorzan s-a aflat si  pictorita Ramona Raus Porumb , vedeta postului TVR Cluj. Expozitiile din Cairo au fost gazduite de Palatul de Arta , Centrul El Gezira si Galeriile Orizont . Maxim Dumitras s-a remarcat cu o viziune interesanta asupra cercului iubirii , un support din lemn asemanator celui folosit la confectionarea cosurilor de nuiele de pe Valea Somesului si o sageata intoarsa in prelungirea arcului . Artistul a ramas fascinat de arta in celuloza si lucrarile unor adolescenti surdo-muti aflati in grija statului egiptean. Si-a dorit sa se intoarca in Egipt si iata ca a fost selectat datorita faimei sale internationale si a proiectelor trimise juriului Simpozionului.

 

 

 

„Salut, pe aici nu sunt probleme, au fugit toţi americanii şi suntem doar 12 artişti în 250 de camere de cinci stele, piscină şi câte un ospătar la fiecare artist. Deh, în tot răul şi un bine! Lucrăm şi totul este minunat, la fel ca şi oamenii de pe aici. Am vizitat un sat nubian, am mers pe Nil şi urmează Luxorul. Numai bine şi să ne vedem cu bine! Max”. Eu cred ca declaratiile artistului sunt graitoare ca acolo in Aswan viata se desfasoara in aceleasi conditii ca si pana acum.

Sursa :  site-ul oficial al Simpozionului  si Bistrita 24  

Anunțuri

7 comentarii

 1. Alina said,

  16 Februarie 2011 la 9:17 am

  MashAllah…superb. ma bucur mult sa vad ca macar artistii romani mai aduc un renume tarii 🙂

  • Khadijah said,

   16 Februarie 2011 la 9:50 am

   Si eu m-am bucurat sa aflu despre acest artist roman prezent acum in Egipt ! Ar fi frumos sa si ajung sa ii vad lucrarile !

 2. Asmaa said,

  16 Februarie 2011 la 10:00 am

  Bravo lor pentru idee si felicitari pentru ca nu au luat-o la fuga ca multi altii, pe langa asta este reconfortant sa vezi romani facand altceva decat ce prezinta tot timpul stirile din fiecare seara

 3. anckutza2001 said,

  16 Februarie 2011 la 1:04 pm

  Grea munca si-a ales…. sculptura in granit. Pe urma vechilor egipteni, sa inteleg? 🙂 Si acum lasand gluma la o parte, JOS PALARIA acestui domn, felicitari D-sului pentru „particica de imagine buna” lasata Romaniei in lumea larga. Felicitari!

 4. 25 Iunie 2011 la 12:27 am

  […] de la Aswan, simpozion despre care am scris cu alta ocazie cu mandrie deoarece si acolo am avut un artist roman ,Maxim Dumitras . Artistii participanti au creat arta axandu-se pe corpul uman. Unele sunt colorate, altele […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: