Posted in Din Egipt, Evenimente

“Mystery of the Nile” la Planetarium Science Center BA

This slideshow requires JavaScript.

Planetariul este una dintre cladirile componente ale  Bibliotecii Alexandrine. Aici au loc proiectii 3D cu programe gen documentar despre diferite puncte de interes legate de Egipt si nu numai. Programul poate fi consultat pe pagina de internet dedicata Planetariului. Biletele de acces la show-uri  difera de la spectacol la spectacol facandu-se diferentierea intre egipteni/studenti/elevi si straini. Show-urile sunt prezentate in limba araba iar pentru un extra bilet de 5 lire egiptene  sunt puse la dispozitie casti pentru traducerea in limba engleza. Cladirea Planetariului arata ca un glob, noaptea fiind luminat in albastru, o adevarata atractie a orasului. Personalul de la ghiseul de informatii este bine instruit, sunt vorbitori de limba engleza, foarte politicosi si amabili. Curatenia de asemenea este un punct forte al locului. Am ramas foarte impresionata si categoric voi merge si la alte spectacole.

De data aceasta am ales documentarul “Mystery of  the Nile“ (Misterul Nilului) unul dintre programe care dureaza 45 de minute .Biletul pentru elevi costa 10 lire, egipteni 15 lire iar straini 25 de lire.Sala are aproximativ 100 de locuri ( am citit undeva 80 de locuri , dar nu sunt sigura). Scaunele sunt foarte confortabile iar ecranul …hmmm, ecranul este de fapt jumatate din globul care se vede si la exterior. Ecranul este o cupola de culoare alba .Nu este permisa fotografierea in timpul spectacolului prin urmare am capturat cateva imagini inainte de inceperea show-ului. Dupa ce am descarcat pozele in computer am realizat ca lumina dinauntru era de fapt violet, culoare neperceptibila cu ochiul liber cand te afli inauntru.

Spectacolul este exact ca un zbor deasupra Nilului, am simtit nevoia sa ma tin de scaun cand “avionul“ a luat o curba mai periculoasa. Nu, nu se misca scaunele dar aceasta este impresia traita. Nu ni se dezvaluie nici un mister nestiut  al fluviului, nu ni se arata nimic nou si totusi  te face sa tresari, sa razi si sa plangi.  Peisaje absolut superbe ti se dezvaluie transpunandu-te in atmosfera mistica a Nilului, scufandandu-te  in apele lui involburate, facandu-te partas la ritualurile crestine etiopiene,aruncandu-te  in ochii aprigi ai crocodililor de Nil  pentru ca la final sa iti dezvaluie Egiptul cu ale lui minuni. Documentarul  prezinta de fapt prima expeditie reusita de-a lungul Nilului de la sursa pana la varsarea in Marea Mediterana. Este singura expeditie in care nu a murit nimeni si nu s-a renuntat.Echipajul  este format din cativa specialisti printre care o jurnalista, un cercetator, o femeie arheolog, un fotograf, caractere care apar cu precadere si nu in ultimul rand liderul grupului, Pascual. Pe langa frumusetea peisajelor oferite de Nil , un alt personaj  cheie  este insasi lumea  care traieste de-a lungul fluviului incepand  calatoria din Etiopia unde vom cunoaste sursa Nilului. In Sudan, expeditia face o incursiune intr-un oras pierdut  acoperit in timp de nisipul din desert datorita faptului ca padurea a fost taiata de locuitori. Ajungand in Egipt, lacul Nasser se arata in toata splendoarea lui iar noi ne aflam exact in mijloc de unde aflam istoria barajului de la Aswan si cum intreg templu de la Abu Simbel a fost salvat, taiat si mutat bloc cu bloc pe un loc mai inalt, departe de furia fluviului. Coboram apoi in Valea Reginelor  in mormantul  “Celei Mai Frumoase “ ( Nefertari, sotia faraonului Ramses al doilea). Desi asezati pe scaunele salii  , garantat nu va aflati in Planetarium ci acolo transpusi in tridimensional, acolo in barca expeditiei sau acolo in templul unde soarele intra doar de 2 ori pe an. Expeditia ia sfarsit dupa 4 luni, in orasul Alexandria, pe malurile Mediteranei din Gradina Montazah. Ar mai fi multe de spus dar mai  las cateva lucruri sa fie descoperite de aceia dintre voi care vor avea vreodata ocazia sa viziteze Alexandria si implicit Planetariul.

La iesire, dupa spectacol puteti admira o mini colectie de obiecte astronomice, inventate de catre cercetatori arabi, considerate a fi mostenirea  islamica din diferite perioade.Puteti urmari in mini slideshow cateva fotografii realizate pe 19.06.

Advertisements

3 thoughts on ““Mystery of the Nile” la Planetarium Science Center BA

    1. Scuze pentru aprobarea tarzie dar nu am avut internet 5 zile. Si eu ma bucur ca am fost , in sfarsit, am mai incercat de 2 ori dar nu mai aveau bilete. Salutari din Egipt … tu nu mai ai de gand sa vii ??!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s