Posted in Din Egipt

“Loc pentru a trece vantul” pe autostrada Cairo-Alexandria

Sculptura ” Loc pentru a trece vantul” a romancei Carmen Tepsan va fi expusa pe autostrada Cairo-Alexandria. Prezenta la simpozionul de sculptura  “Metal Symposium “  artista romanca si-a intitulat lucrarea figurativ “Loc pentru a trece vantul “.

Carmen Tepsan si lucrarea " Loc pentru a trece vantul "

“Lucrarile figurative in metal  si la o scara atat de larga este o mare oportunitate care prezinta o provocare pentru artistii participanti “ declara artista pentru ziarul Al Masry al Youm. Carmen  Tepsan lucreaza sculpturi abstracte verticale cu spatii largi, deschise, portretizand continuitatea si aspiratia catre viitor. Artista s-a nascut la Bucuresti in 1959. Este membra a Uniunii Artistilor Romani si Profesor de Arte la liceul  “Nicolae Tonitza”. A participat la peste 200 de expozitii iar in Egipt a expus in 2009 lucrarea in marmura  ” Emirates Heights” si in 2008 lucrarea “Madinati”.

“Metal Symposium”este gazduit de catre compania SODIC, unul dintre dezvoltatorii  imobiliari cei mai importanti din Egipt. Scopul acestui simpozion international este sa creeze sculpturi care sa reflecte diferite experiente personale  legate de momentele de transformare ce au loc in Egipt. “Metal Symposium” este cel mai mare simpozion de sculptura din Egipt in afara celui sponzorizat de stat de la Aswan, simpozion despre care am scris cu alta ocazie cu mandrie deoarece si acolo am avut un artist roman ,Maxim Dumitras . Artistii participanti au creat arta axandu-se pe corpul uman. Unele sunt colorate, altele meditative, organice sau geometrice.  Artistii prezinta de fapt niste interpretari fantastice ale formei umane inspirate de Revolutia din 25 Ianuarie.Lucrarile  lor cu inaltimi intre sase si noua metri  vor fi expuse pe o portiune de pe drumul dintre Cairo si Alexandria. Artistul egiptean Said Badr si-a numit lucrarea “Ingerul pazitor al istoriei“  iar Hesham Adb Allah “Revolutionara sperietoare de ciori“. ”Utopia “ sculptorului indian Gopinath Subbana reprezinta o cladire neagra plina cu figuri umane in decupaje mici. In varful cladirii decupajele se cumuleaza si se inalta formand o spirala ce flutura un steag. Sculptura artistului egiptean Ehab El Laban “ Lined paper“  prezinta o forma abstracta a unui corp omenesc  care tine pe cap o hartie de metal. Hartia este insciptionata cu diferite lozinci politice, sustrase din sloganele  revolutionare, precum “ Tine capul sus, esti Egiptean“ sau cel scandat de catre Fratia Musulmana “Islam este solutia“. Intr-un ton diferit artistul iraqian Anan al Alousi  transpune in lucrarea sa “Emigrantul “ durerea  revolutionarilor  intr-o forma lina, curgatoare, ce avanseaza laborious dar lasa in urma durerea, amintirile si tristetea.

SODIC va obtine in curand autorizatiile necesare  pentru ca lucrarile sa fie expuse pe autostrada  Cairo-Alexandria. Momentan acestea se afla pe locul unde au fost  concepute, pe o mare intindere de nisip langa sediul central al SODIC km 38 pe autostrada Cairo-Alexandria  unde pot fi admirate de catre public, toate la un loc, aratand ca niste giganti aparuti din alta lume in desertul nisipiu.

Sursa : ziarul AlMasry AlYoum si site-ul oficial SODIC 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s