Posted in Din lume

Lalibela si bisericile cioplite in stanca

Lalibela, un cuvant pe care l-am auzit prima oara in documentarul “Misterul Nilului”. A sunat intr-un fel anume si a rezonat atat de puternic  incat am decis sa ma documentez mai mult despre acest tinut. Lalibela este asociat in documentar cu bisericile sculptate in piatra din Etiopia. Vazuta in 3D, de undeva de deasupra, imaginea unei biserici al carei acoperis are forma de cruce mi-a ramas intiparita in minte si mi-am zis ca nu am vazut ceva asemanator sau mai frumos ca aceasta imagine. Documentarul mai sus mentionat prezinta Nilul de la sursa pana la varsarea in Marea Mediterana, prin urmare cele cateva minute destinate Etiopiei au fost putine  dar suficiente pentru a te atrage sa explorezi in detaliu acele imagini absolut fascinante ale Etiopiei.

Biserica monolit Sf.Gheorghe
Harta bisericilor cioplite in stanca din Lalibela si tunele ce leaga bisericile

Numele tinutului Lalibela vine de la regele Lalibela care a domnit intre anii 1167 – 1207 si a fost cel mai notabil conducator din dinastia Zagwe. Sute de ani au trecut de atunci dar regele Lalibela a ramas si astazi in istorie datorita constructiilor acestor biserici in piatra de o frumusete inimaginabila. Conform legendei, un nor de albine l-au inconjurat pe micul print atunci cand s-a nascut si au ales pentru el numele de Lalibela care inseamna “ albinele ii recunosc suveranitatea”, acceptandu-l ca rege atunci cand va fi creste. Acest lucru a atras gelozia fratelui sau mai mare, regele Harbay, care a incercat sa il otraveasca. In timp ce se afla sub influenta otravii, Lalibela a fost dus de catre ingeri in Ceruri unde Dumnezeu i-a dat instructiuni sa construiasca un Nou Ierusalim cu biserici intr-un stil unic.Totodata, Dumnezeu i-a spus sa nu se teama pentru viata sa caci este sub protectia Lui, cu o misiune clara de a construi aceste biserici. Dupa 3 zile de comunicare divina, Lalibela s-a reintors la viata si a acceptat tronul de la fratele sau si el povatuit in acest timp de Dumnezeu sa abdice in favoarea fratelui mai mic. Impreuna fratii au calatorit in orasul Roha si au inceput constructia bisericilor. Ajutati de ingeri si de Sf.Gabriel, acestia au construit 11 biserici extraordinare de-a lungul a 25 de ani. Biserica Ortodoxa Etiopiana l-a canonizat pe rege mai tarziu si a schimbat numele orasului din Roha in Lalibela.

Mumii si oseminte aflate in peretii bisericilor din Lalibela

Bisericile din Lalibela sunt printre cele mai extraordinare creatii  arhitecturale facute de om. Fiecare   biserica este sculptata, interior si exterior, direct in stanca. Acest model de constructie nu era nou in Etiopia, insa regele Lalibela a adus un plus in arhitectura bisericilor ridicandu-le la nivel de  arta.Exista doua tipuri de biserici: unele rupestre, care sunt taiate direct in stanca fiind parte componenta, si altele monolitice care sunt taiate astfel incat formeaza o cladire separata de stanca din care au fost cioplite iar de jur imprejur sunt incercuite de un sant ce le separa de stanca mama.Metoda de constructie a fost probabil saparea unor santuri direct in stanca, apoi incet, incet, sculptata piatra pentru a crea exteriorul si interioriorul cladirilor. Tunele ca un labirint unesc mai multe biserici intre ele,  iar peretii canalelor si al curtilor interioare contin gauri si camere pline cu mumii ale calugarilor piosi si ale pelerinilor. Bisericile sunt  in folosinta pana in ziua de astazi si multe dintre ele sunt pline cu picturi murale biblice de o frumusete rara.

Detaliu din interior

Cea mai remarcabila biserica se numeste Bet Giorgis, dedicata Sfantului Gheorghe, patronul Etiopiei, si reprezinta emblema monumentelor din Lalibela datorita decorarii acoperisului in forma de cruce.

Vedere deasupra bisericii Sf. Gheorghe
Detaliu din interior

Conform legendei, regele Lalibela aproape terminase de construit bisericile pe care Dumnezeu ii ordonase sa le cladeasca cand Sf Gheorghe i-a aparut in armura completa pe calul sau alb, reprosandu-i ca nu a construit nici un lacas pentru el. Atunci regele i-a promis ca va cladi o biserica mai frumoasa decat toate celelalte. Biserica Sf. Gheorghe este aproape un cub perfect, cioplit  in forma de cruce, orientat in asa fel incat intrarea principala sa fie la vest iar locul cel sfant (altarul) la est. Cele 9 ferestre ale primului rand sunt oarbe, in schimb cele 12 ale celui de-al doilea rand sunt total functionale.Unul dintre detaliile cele mai sofisticate ale bisericii este legat de grosimea peretilor care creste pas cu pas spre interior, insa benzi orizontale sculptate pe peretii exteriori ascund ingenios aceasta grosime.

Acoperisul este reprezentat de 3 cruci grecesti incrustate in relief una inauntrul celeilalte. Biserica este asezata intr-o groapa adanca  cu pereti perpendiculari si se poate intra doar printr-un tunel ascuns scobit in piatra. Biserica face parte din patrimoniul UNESCO si impreuna cu celelalte 10 biserici este considerata cea de-a opta minune a lumii.

Biserica Medhane Alem

Lalibela a fost refugiul uneia dintre cele mai interesante erezii ale Crestinatatii, Monofisitismul. Aceasta credinta declara ca Isus Cristos a fost atat om cat si divinitate inainte de reincarnare dar ca natura sa divina a parasit corpul si a reintrat in el dupa inviere. Prima data, proclamat la cel de-al doilea Consiliu din Efes in 449 DC, apoi condamnat ca erezie la Consiliul Chalcedon in 451 DC, Monofisitismul s-a extins din Asia Mica pana in Africa si Etiopia. A supravietuit pana azi sub diferite forme in biserica Ortodoxa Siriana, biserica Armeneasca, biserica Copta din Egipt si Ortodoxia Etiopiana.

Calugar etiopian in fata camerei sale sculptate in stanca
Advertisements

16 thoughts on “Lalibela si bisericile cioplite in stanca

  1. Si mie mi s-a parut extrem de fascinant. Imaginea mi-a ramas intiparita in minte pentru multe zile si ce aveam sa descopar mai tarziu mi s-a parut de-a dreptul fabulos. Am avut o urma de regret ca astfel de locuri nu sunt promovate si cunoscute la o scara mai larga.Materiale in limba romana nu am gasit foarte multe, poti citi aici ceva http://www.dreamdestinations.ro/bisericile-in-stanca-lalibela-etiopia-11383/ iar in limba engleza brief description pe site-ul UNESCO http://whc.unesco.org/en/list/18. Pe youtube poti urmari acest mic filmulet http://www.youtube.com/watch?v=DlSskiu8GPE.

 1. Interesant subiect…nici macar nu stiam de existenta acestui tinut. omul cat traieste invata..tot ma uit la vederea de sus a bisericii Sf. Gheorghe si nu-mi vine sa cred ca au putut realiza o constructie asa perfecta din punct de vedere geometric in timpurile acelea.

  1. Simone nici eu nu stiam, daca nu vedeam acel documentar despre Nil nu stiam probabil nici in ziua de azi. Iti recomand sa cauti acel documentar, dupa cum te stiu cred ca este si pe placul tau.

 2. L-am cautat aseara si l-am vizionat . Mi-a placut foarte mult..se pare ca este gresita conceptia ca Nilul curge din Lacul Vicoria, ca este format din Nilul Alb si Albastru nici atat nu stiam…interesant.

 3. Multumesc dragilor :Khadijah si Simone, pentru ca mi-ati usurat cautarile in cea ce priveste Lalibela ,iar documentarul “Misterul Nilului “a fost o adevarata revelatie si desfatare a sufletului.
  Multumesc din suflet!!!!

 4. Da de mult eu imi doresc sa ajung in locurile originii vietii.Adica in zona in care a aparut prima civilizatie umana sa-i zic asa.Aceasta civilizatie fiind “Civilizatia Sumeriana” ce a aparut pe teritoriul Irakului de azi. Nu….ce controversat?……azi Irakul e un stat distrus,sarac,lovit de furia falsei civilizatii americano-vest europene sub pretexte care s-au dovedit false,mincinoase si cel mai grav provocatoare.Dar ce mai conteaza acum , raul a fost provocat si posibil sa nu mai recuperam nimic ,cel putin in vietile noastre ,poate urmatoarele generatii.

 5. Va imaginati probabil ca supusii regelui au sculptat in sec 13 – 14 biserici in piatra cu dalta si ciocan? Si ca le-au facut si in 25 de ani toate cele 11 biserici? Si toate sunt la linie? Stiati ca podul de la Cernavoda s-a construit in 5 ani de zile cu tehnologia secolului 19? Adica 5 poduri vs 11 biserici? Nu puteti vedea ca exista o prapastie intre etiopieni si arhitectura aia? Mai ales de cand sunt etiopienii atat de dedicati crestinismului incat sa sape 11 biserici extrem de ciudata si facute la dunga? Of ….

 6. V-ati pus intrebarea de ce nu se mai sculpteaza in ziua de astazi astfel de constructii? Atentie! Am spus sculpteaza si nu construieste!

 7. consider ca in sec XXI suntem o falsa imagine a ceea ce Dumnezeu Bunul a creat in noi.De aceea nu se mai sculpteaza biserici si nu se face nimic bun pentru fiinta umana..Este vina noastra si…atat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s