Posted in Din Egipt

Fanous – semnificatii si legende

Fanous-ul este un lampadar / lampion de diferite  marimi , culori si forme .Unii producatori azi le confectioneaza in forma de masina , racheta , avion etc in plus fata de cele traditionale vechi in forma de minarete, palmier sau luna.Mestesugarii Fawanees-urilor ( plural pentru Fanous )  sunt de obicei oameni umili si dedicati acestei indeletniciri  , care lucreaza in zone mici , in spatii restranse  , prin unghere , pe strazi sau atelierele cu fier pentru a produce mii si mii de lampioane anual spre a safistace cererea de pe piata a milioanelor de musulmani din Egipt.

Fanous-ul este considerat doar pura distractie pentru copii, nimic mai mult.Dintre toate tarile Islamice , Fanous-ul este cel mai raspandit in Egipt , facand parte din cultura egipteana . Este o traditie care se trage de pe vremea domniei Califatului Fatimid.In noaptea dinaintea Ramadanului , Califul mergea afara pentru a cerceta luna ce semnaliza inceputul lunii de Ramadan.Copiii din oras ieseau afara impreuna cu Califul si ii luminau calea acestuia.Fiecare copil avea un Fanous si impreuna cantau cantece de bun venit pentru luna noua de Ramadan.

Traditionalul Fanous este confectionat din tabla si sticla colorata cu o lumanare inauntru.Fanous-urile moderne din ziua de azi merg cu baterii sau curent electric dar nu mai au acelasi farmec ca cele luminate de lumanare.
Despre Fanous s-au spus insa o multime de alte legende . Una dintre ele spune cum Califul Fatimid Al Hakim Bi-Amr Illah a dorit sa lumineze strazile orasului Cairo in timpul Ramadanului asa ca a ordonat tuturor seicilor sa atarne in fata moscheelor cat mai  multe lampadare cu lumanari. De atunci , Fanous-urile au devenit un obicei care nu a mai fost abandonat nici pana in zilele noastre .

O alta poveste spune ca tot in timpul aceluiasi Calif , femeilor li se permitea sa isi paraseasca locuinta decat in timpul Ramadanului , dar si atunci ele erau acompaniate de un copilandru care trebuia sa tina in mana un mic Fanous din cupru.Fanous-ul era asadar folosit drept semnal de avertizare , anuntand aparitia unei femei .Barbatii erau astfel atentionati sa se dea la o parte din calea acesteia .De atunci , legile cu privire la iesirile in public a femeilor s-au schimbat acestea avand voie sa iasa din case cand doresc  insa oamenii au indragit ideea de Fanous, prin urmare copii au transformat micile lampioane intr-o jucarie .

Se mai spune , surprinzator , ca lampadarele vin dintr-o cu totul alta religie decat Islamul.Se spune ca de fapt Fanuos-ul a fost folosit prima oara de catre crestinii coptici  in timpul celebrarii Craciunului, cand acestia aprindeau  lumanari de diferite culori si marimi  .O data cu convertirea unor  crestini  coptici  la Islam s-a preluat si   aceasta traditie si au aprins lumanarile specifice sarbatorii Craciunului intr-un lampion asa luand nastere Fanous-ul.

Copiii ce au crescut in secolul trecut , inainte ca electricitatea sa fie descoperita , iubeau Fanous-ul deoarece acesta era modul lor aparte de a avea propria lor lumina si nu o simpla lumina ci una colorata.In intunericul noptii era lumina perfecta.Copiii ieseau afara din casele lor dupa ce isi incheiau postul , la apus, strazile erau intunecate ( nu exista electricitate ) si singura lumina venea din Fanous-urile lor.Se adunau in grupuri ,  cantau “wahawi ya wahawi” si jucau diferite jocuri sau vizitau un om mai in varsta care le spunea povesti.Acum cativa zeci de ani in urma copiii ieseau cu Fanous-ul si bateau din casa in casa , cantand acelasi cantec stravechi ” wahawi ya wahawi ” si primeau bani sau dulciuri .

Lasand la o parte toate aceste povesti ale lampadarelor, Fanous-ul ramane un simbol unic al Ramadanului. A dainuit din generatie in generatie si este asa cum spuneam des asociat cu jocul copiilor pe strazile Egiptului, leganand micile lampadare si cantand veseli in egipteana, cantecul compus de Ahmed Sherief : Wahawi ya Wahawi (Lumina focului , metaforic )… Iyuha (un cuvant necunoscut care este folosit doar pentru a realiza rima )… Ruht ya Sha’ban ( Ai plecat tu  Sha’ban ,  referindu-se la luna dinaintea Ramadanului )… Wi Gheet ya Ramadan ( Si ai venit tu  Ramadan) …Iyuha…. Bint el Sultan ( Fiica Sultanului )…Iyuha… Labsa el Guftan ( Isi poarta caftanul)…Iyuha… Yalla ya Ghaffar (Hai in numele Celui Milostiv )… Iduna el Idiya (Da-ne noua acest cadou de sarbatoare )..Yalla ya Ghafar.

10 thoughts on “Fanous – semnificatii si legende

  1. Foarte frumos Khadijah!!! Multumim! Sa stii ca si eu sunt printre cei care inca au mai prins in copilarie, la tzara bineinteles, frumoasa perioada a “lampashului” cum se numeste acolo! Asa ca sa stii, ca “lampashul” cu petrol agatat in grinda casei este o amintire draga a copilariei mele! Avea bunica un lampadar (avea mai multe), dar mie imi placea unul in special: colorat in rosu si cu buline albe, semana cu o ciuperca “Palaria sarpelui”.

    Ce mai vremuri!!! Lipsite de griji si pline de bucurii!!!

    Imi amintesc si acum cum mergeam prin sat, seara, cu lampashul si cate peripetii!! Mai ales ca uneori era intunerci bezna, nu vedeai nimic, afara ploua, era plin de noroi, si se mai intampla, chiar si cu lampasul in mana, sa calci in vreo baltoaca!!! hahahahhahahahaha Dar atunci nu stiam ce e aia “fitza” si un strop sau chiar o pata pe hainutza era un mijloc de amuzament (spre disperarea bunicii)!!! Ei, dar toate s-au schimbat! Vorba poetului:”Toate-s noi si noua toate”!!!

    Pup!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    1. Nu stiu de ce citind povestioara ta m-am dus cu gandul la Halloween … americanii si acum isi confectioneaza an de an dovleacul “scary ” cu lumanare si se duc din casa in casa sa adune dulciuri .Se pare ca in mai toate culturile exista un Fanous !

  2. Din pacate eu m-am nascut mult prea tarziu pentru a prinde acel vremuri despre care vorbeste rania2k, dar cu toate acestea am apucat perioada in care facea un foc in gradina seara si imi povestea bunicul meu legende si alte povestiri …de cele mai multe ori istorice, dar nu numai…. ce mai vremuri…. Poate de la bunicul meu am invatat sa iubesc traditiile si obiectele vechi… am inceput sa colectionez… printre obiecte am si doua lampasuri de care amintea rania2k, una dintre ele pictata…..
    In Romania se gasesc prin magazine (de artizanale sau mai stiu eu ….) astfel de Fawanees-uri, de preferat in genul traditional confectionat… ?
    Si inca o intrebare, de unde as putea download-a sau asculta respectiva piesa traditionala de care aduceai aminte, Khadijah?
    Ma salama!

    1. Relu ai mai jos un clip cu melodia “wahawy ya wahawy ” versiunea intreaga !E posibil sa gasesti Fanous in Romania , in perioada aceasta a Ramadanului la magazinele arabesti sau la cele care au de vanzare narghilele ! Sincer nu am vazut niciodata in Romania !

  3. Foarte frumoasa povestioara. Multumim! Totusi nu stiu daca intr-adevar traditia Fanous-ului exista doar in Egipt. Urmaream un documentar legat de manufacturierii egipteni si faptul ca aceste felinare se exporta in toata lumea araba in cantitati uriase. Este posibil sa fie un obicei care a depasit granitele Egiptului. Foarte multe pliante din UAE si in general ideea de Ramadan este asociata vizual de semiluna si felinar (in diverse forme) in tot Orientul. Nu sunt fan al felinarelor traditionale egiptene in schimb imi plac la nebunie cele marocane(foto1 la tine) dar nu stiu daca si acelea sunt folosite exclusiv in perioada Ramadanului…

    1. Dana cred ca au preluat si alte tari musulmane traditia . Am citit si eu despre faptul ca exporta in alte tzari.Mestesugarul din fotografie este unul dintre cei mai vechi din Cairo , are un shop in Khan El Khalili si povesteste ca el exporta de multi ani fawaness.Se apuca de lucru cu 6 luni inainte pentru a putea face fata cererii , in restul anului lucrand alte obiecte insa pe aceeasi linie si materiale.
      Eu mi-am dorit un felinar traditional , cel din fotografie este al nostru , creaza o atmosfera foarte placuta in casa.Cele din foto 1 nu sunt folosite exclusiv in Ramadan , pot fi vazute ca si decor ( functional ) in diferite cafenele , hoteluri , magazine tot timpul anului.

  4. Imi plac foarte mult cele mari din CenterPoint dar nu sunt traditionale.Cel mic a primit deja unul in forma lampii lui Alladin (made in China, desigur).

Leave a comment