Posted in Din Egipt

Farul din Alexandria ( partea I )

Farul din Alexandria , una dintre cele 7 minuni ale lumii , a fost singura care pe langa frumusetea arhitecturala a avut si o utilizare practica  , aceea  de a ghida marinarii timp de aproape 15 secole. Constructia considerata la vremea respectiva de arhitecti a fi cea mai mare de pe Pamant , asigura intoarcerea in siguranta a navelor in Portul Alexandriei.Misterul luminii Farului a carei reflectie putea fi vazuta pana la 50 de km in  largul marii , a fascinat oamenii de stiinta si s-au creat in jurul ei o gramada de teorii.Pentru a urca combustibilul ( rasina si ulei ) pentru lampi in varful turnului  s-a  amenajat un put central , cu un mecanism ca un ascensor .Flacarile nu se stingeau niciodata , acestea luminand atat ziua cat si noaptea .Alta versiune spune ca Farul era luminat cu ajutorul flacarilor doar noaptea iar ziua se folosea de reflectiile razelor solare.Oamenii de stiinta au fost fascinati de misterioasa  oglinda  a carei  reflectie putea fi  vazuta de atat de departe .In spatele focului erau amplasate oglinzi uriase din bronz , luminand rada si ghidand corabiile. In  timpul zilei foloseau insa  lumina solara care era amplificata de uriasele oglinzi de bronz.
Alte teorii si legende spun ca aceasta oglinda uriasa a Farului  era folosita drept arma , concentrand lumina solara asupra unui vas inamic acesta era aprins de caldura si ardea mistuit de vapaie. Alta legenda spune ca este posibil ca aceasta oglinda sa fi fost folosita pentru a mari imaginea orasului Constantinopole de peste mare pentru a observa ce evenimente au loc  acolo. In alte scrieri lumina este infatisata  ca o  “piatra transparenta ” prin care se vedeau vasele ce nu puteau fi zarite cu ochiul liber. De aici si  teoriile ca oglinda e posibil sa fi  fost o lupa nascandu-se intrebarea ” descoperisera stravechii locuitori ai Alexandriei ,  lentila ” ?Arabii au iubit foarte mult Alexandria si bogatiile ei insa noii conducatori au mutat capitala la Cairo si au vrut sa ia cu ei si oglinda Farului.Dar a fost coborata intr-un mod gresit si a fost sparta.


Situat pe vechea insula Pharos , denumire de la care isi trage si numele , Farul era construit pe 3 nivele , avand o inaltime de aproximativ 135 de metri , alte date spun ca ar fi avut 272 de metri  . Arabii care au cucerit Egiptul un mileniu mai tarziu au relatat ca ruinele cladirii atingeau 116 m . Numele Farului a supravietuit, deoarece limbile romanice au preluat aceasta denumire pentru a desemna toate farurile din lume: romanii antici spuneau “farus”, italienii si spaniolii “faro”, portughezii “farol” ,  francezii “phare” si romanii ” far ” .
Lucrarile au fost initiate de Ptolomeu I Soter , comandantul lui Alexandru cel Mare , care a preluat conducerea Egiptului dupa moartea acestuia . Proiectul a fost finalizat insa de fiul sau Ptolomeu  II Philadephus  si au durat 15 ani . Inaugurat in jurul anului 279 I. H . Farul din Alexandria a fost primul far din lume si a rezistat 1500 de ani.Sostrate , arhitectul Farului , a supus actiunii valurilor marii diferite materiale pentru a le testa rezistenta . Dintre toate materialele expunse , singurul care nu s-a deteriorat a fost sticla.Prin urmare  constructia temeliei a fost realizata dintr-un bloc imens de sticla . Baza Farului era patrata cu latura de 30m si inaltimea de 55m , cu 300 de camere de locuit, pentru garnizoana care deservea Farul. Urma o coloana octogonala ce masura aproximativ 34 de metri inaltime si 18.3 metri largime , cu o scara interioara care urca la urmatorul nivel . Ultimul nivel era de forma rotunda si avea 19 metri inaltime unde se gasea si o scara cu 180 de  trepte . In varful Farului se afla o statuie care nici in ziua de azi nu se stie cu exactitate a cui a fost fiind emise trei variante : Zeus , Poseidon sau Helios.Farul a fost construit din piatra alba , un fel de calcar local , a carui particularitate era ca in contact cu apa acesta devenea dur. Alta parte din constructie a fost realizata cu granit din Aswan.Din pacate detaliile si calculele exacte ale Farului , scrise de arhitectul Sostrate , au revenit Bibliotecii din Alexandria si au ars o data cu aceasta , astfel istoria si faptele reale ramanind invaluite in mister si teorii.

In zona,  in secolele IV si XIV au avut loc numeroase cutremure de pamant care au subrezit structura  cladirii. Acesta a fost distrus in intregime in anul 1303 o data cu un seism de mari proportii .Dintre cele 6 minuni ale lumii antice care azi nu mai exista , Farul din Alexandria a fost ultimul care a disparut .Imagini ale Farului apar in mozaicuri din Libia , in bazilica Sf.Marcu din Venetia si pe un vas descoperit in Afganistan , pe baza carora istoricii timpului au putut descrie minunea. Datorita acestor fapte scriitori antice precum Strabon sau Plinius cel Batran ne-au oferit cateva descrieri ale turnului .Tot de la ei stim ca Ptolemeu i-ar fi interzis arhitectului Sostrates sa-si scrie numele pe constructie insa el ar fi incrustrat la baza Farului cu litere elene :” Eu , Sostrates , fiul lui Dexiphanes din Chinidai , ofer aceasta opera Zeilor Navigatori si oamenilor ce calatoresc pe mari ” . Aceste cuvinte au fost apoi ascunse sub un strat de ipsos si deasupra scrisa inscriptia in onoarea regelui Ptolemeu si a sotiei sale Berenice.Dupa secole ipsosul s-a sters si a iesit la lumina numele arhitectului Sostrates.Farul , pe langa faptul  ca a fost una dintre cele 7 minuni ale lumii , a fost si un simbol al bogatiei orasului Alexandria , a devenit loc turistic si a fost batut pe monezile acelor vremuri .

Farul a fost complet distrus dupa ce mamelucul egiptean Qaitbay a hotarat sa fortifice apararea Alexandriei, construind un fort medieval pe locul unde se afla Farul, folosind piatra si marmura cazuta din acesta.Locatia Farului a ramas un mister timp de secole intregi dar  ultimele decenii au scos  la suprafata noi descoperiri ale vechiului turn.

-Va urma –

17 thoughts on “Farul din Alexandria ( partea I )

  1. Un articol exceptional Khadijah, felicitarile mele!
    As avea doar o intrebare.. spuneai ca oglinda s-a spart cand a fost coborata din turn. (“Arabii au iubit foarte mult Alexandria si bogatiile ei insa noii conducatori au mutat capitala la Cairo si au vrut sa ia cu ei si oglinda Farului.Dar a fost coborata intr-un mod gresit si a fost sparta.”) Acum unde se afla?

    1. Ma bucur ca ti-a placut Relu ! Nu am gasit alte insemnari despre oglinda , ma gandesc ca s-a spart si s-a pierdut , poate ramasitele au fost luate de ape …. nici mie nu mi-e clar cum s-a spart , pentru ca daca era din bronz nu vad cum putea sa se sparga ca doar era metal …. daca aceea insemnare e adevarata si oglinda s-a spart atunci intr-adevar putea fi vorba chiar de o “lentila ” …. sunt inca multe intrebari fara raspuns cu privire la Far !

      1. Nu cred ca se refera la bronz masiv… cred ca se refera la oglinda normala doar confectionata cu ajutorul bronzului (oglinzile normale sunt sticla + pe spate un strat de argint care ajuta la reflexia imaginii, probabil ca in loc de argint era bronz,cred ca la asta se refera)
        Chiar daca s-a spart, daca a fost asa de importanta pentru ei, cred ca ar fi strans cioburile.. ( cel putin asa as fi facut eu :-p )
        Pacat ca nu mai exista biblioteca… nu ar trebui sa ne mai punem atatea intrebari…

    1. Asa este ! Blocuri de piatra din Far au fost folosite la contructia fortaretei Qaitbey si altele sunt in apa din vechiul port .Despre acest lucru voi scrie in partea II !

  2. Foarte frumos articolul. Primeste felicitarile mele. Merita povestit despre orasul tau de suflet. Sunt si au fost multe lucruri foarte frumoase acolo la tine in “perla meditaranei”, lucruri despre care, din dorinta de a le vedea odata si odata, lumea ar fi bucuroasa se auda cel putin despre ele. Felicitari inca o data si astept si alte articole din partea ta 🙂

    1. Da Ancutza , merita povestit ! Si merita vazut , cercetat , atins . Din pacate turistul grabit sa isi faca poza uita ca locurile au o istorie , o poveste , o legenda , un viteaz .Vede mai degraba mizeria si saracia , uita sa se bucure si sa ia viata egiptenilor asa cum este ea ! Am vorbit de curand cu o familie de turci care au fost in vacanta in Egipt… i-am intrebat de ce nu au venit si in Alexandria pentru ca erau destule de vizitat chiar si pentru o zi .Mi-au zis ca asa a fost programul facut de ghizi .In schimb stii unde i-au dus ? I-au plimbat in locul acela din Cairo unde oamenii saraci locuiesc in cimitir , in cavouri … cica sa le arate realitatea ” the daily life ” . Eu am ramas deceptionata , de ce sa plec in vacanta si sa nu mi se arate istoria Egiptului si locurile frumoase !!??

      1. Supeeeer misto.Asa ghizi tot sa ai, ha ha ha. Intr-un fel nu stiu cat la suta sa dau vina pe ghizi si cat pe agentia care face programul. Oricum, nu prea vad ce ar putea fi atat de interesant in interioriorul “orasului mort” atat timp cat se vede f bine si de pe autostrada.Nu am ajuns peacolo asa ca nu ma bag. Din acest motiv, cea mai usoara cale pentru turist ar fi sa isi aleaga f bine programul plus sa fie foarte informat in legatura cu destinatia respectiva. Pana la urma se poate si fara ghid…..:)

  3. Foarte interesant articolul,multumim Khadija, e mereu placut sa aflii informatii noi despre o tara pe care o iubesti, cel putin pentru mine este :). Bafta in continuare!!!

      1. Feliciari Khadijah pt.articol foarte interesant eu nu cunosteam povestea farului.
        Astept cu nerabdare continuarea.

    1. Am foarte multe poze dar partea a doua nu a mai fost publicata. Banuiesc ca este si foarte tarziu , probabil ca ai terminat deja proiectul ! Imi pare rau !

    1. Buna Ovidiu ! Din pacate partea 2 nu a mai aparut ! Nu stiu in ce moment mi-am pierdut interesul pentru blog dar imi este dor sa scriu din nou asa ca m-am hotarat sa reiau activitatea ! Probabl va fi si partea 2 cat de curand !

Leave a comment