Posted in Din Egipt

Mesaharaty – Cel ce trezeste oamenii pentru Suhur

Traditii si obiceiuri religioase musulmane sunt foarte multe , frumoase si pline de insemnatate. Pentru ca suntem in luna Ramadan as vrea sa povestesc despre unul din simbolurile si traditiile cele mai vechi ale Islamului. El este misharaty / mesharaty/mesaharaty  , el este ” cel care trezeste oamenii pentru Suhur “. Pentru cei care nu stiu , Suhur este masa dinaintea zorilor , dinaintea primei rugaciuni islamice din zori numita Fagr .Musulmanii care postesc in timpul lunii Ramadan , trebuie sa se trezeaca la Suhur , pentru a bea si pentru a lua o gustare .O data pentru ca e Sunnah , traditie lasata de Profetul Mohammed , care spune ca in “Suhur este binecuvantare” si a doua oara pentru a ajuta credinciosul peste zi , pentru a nu simti nevoia de a bea sau a manca .Prin urmare Suhur este o traditie importanta printre musulmani iar pentru a o duce la indeplinire a luat nastere meseria de Mesaharaty. Este considerat a fi una dintre cele mai vechi traditii , una dintre cele mai inradacinate legate de luna Ramadan. Mesaharaty este un barbat care merge pe strazi in toiul noptii , se opreste in fata fiecarui bloc sau fiecarei case si bate la toba. Acest lucru se intampla cu 1-2 h inainte de Suhur.Bataile tobei sunt acompaniate de un cantec , de o strigare care poate diferi de la un loc la altul dar in esenta este aceeasi. “Suhur , Suhur  , Es ha ya nayem , wahed el dayem , Ramadan Karim, Es ha ya nayem , wahed el razaq  ! ” Sunt cuvinte care  pur si simplu nu pot fi traduse pentru ca isi pierd intelesul insa se pot intelege cam asa : “Trezeste-te tu cel care dormi , Roaga-te pentru eternitate, Ramadan Fericit “.”Razag” inseamna Cel ce iti trimite si binecuvanteaza mancarea cea de toate zilele.

Se pare ca primul Mesaharaty a fost chiar Bilal ( primul muezin oficial al musulmanilor ) , Profetul il indemna sa ii trezesca pe credinciosi pentru Suhur . Ideea acestui Mesaharaty  s-a dezvoltat in timpul erei Abaside , in special in partea Bagdadului, in timpul califului Al Nasser . El a numit special o persoana numit Abu- Noqata care sa il scoale atat pe calif cat si pe ceilalti credinciosi.
In Mecca Mesaharaty este numit Zamzami .Acesta purta cu el un fanous pentru ca aceia care nu ii aud strigarea macar sa vada lumina lampii sale .In Sudan Mesaharaty umbla pe strazi impreuna cu un copilandru care ii tine o lista cu toti locuitorii credinciosi pe care trebuie sa ii trezeasca pentru Suhur.La sfarsitul lunii Ramandan acesta trece si colecteaza bani de la cei de pe lista.In alte locuri ale lumii musulmane Mesaharaty are cu el bete si fluiere cu care intoneaza ritmuri melodioase.

In sate sau in asezari restranse / private , Mesaharaty se opreste in fata cladirilor si striga pe nume locuitorii care dorm . Acesta trebuie sa aiba o memorie deosebit de buna incat sa poata tina minte toate numele localnicilor. “Es ha ya nayem , es ha ya  Amir , es ha ya  Omar , es ha ya Ahmed …… Meseria se transmite din tata in fiu  , din generatie in generatie . Tatal isi ia copilul de la o varsta frageda impreuna cu el cutreierand strazile si aratandu-i teritoriul . In sate unde traditia e la loc de cinste , Mesaharaty isi confectioneaza singur toba prin procedee invatate si pastrate din stramosi. Sunetul tobei  trebuie sa fie puternic si pielea de miel folosita trebuie prelucrata in asa fel incat sa nu se rupa . Acesta nu are salariu fix , nu este platit de nimeni .Face aceasta meserie din pasiune , din placere , pentru perpetuarea traditiei  de dragul lui Allah/Dumnezeu.
Mesaharaty era si este foarte apreciat de comunitate.Meseria fiind  una voluntara  Mesaharaty este rasplatit la sfarsitul lunii Ramadan cu bani sau mancare din partea localnicilor pe care i-a trezit timp de o luna de zile.In zilele noastre musulmanii folosesc ceasuri cu alarma pentru a se trezi si incetul cu incetul am putea zice ca s-a dat uitarii traditia datorita tehnologiilor moderne.Si totusi aceasta nu a  murit.Locuiesc intr-un oras mare al Egiptului si cu toate astea Mesahatary nu a lipsit niciodata la timpul Suhurului.Mesaharaty este inca o traditie vie care innobileaza luna Ramadan si aduce din trecut o urma de nostalgie.

In videoclipul atasat este povestea unui Mesaharaty din satul egiptean Mehalet Mallek .Povestea lui este povestea tuturor celor care trezesc oamenii pentru Suhur …  simplu si umil , ” doar de dragul lui  Allah ” asa cum declara chiar el   !

6 thoughts on “Mesaharaty – Cel ce trezeste oamenii pentru Suhur

  1. Foarte frumos si povestirea si fotografiile…Imi place cum transformi detaliile vietii din Egipt in povestioare pline de farmec!… Felicitarile Mele!

    1. Stii tu cum e cu lucrurile simple care te fac fericit ! Asa si cu detaliile care pentru unii trec neobservate sau pentru unii sunt perimate . Mie mi se pare fascinant fiecare detaliu , fiecare cuvant pentru ca sunt sigura ca fiecare s-a nascut si exista pentru un scop ! Pe mine pur si simplu acest om care face o munca benevola m-a fascinat , cum umbla el la 3 dimineata cu toba aceea in mana doar ca sa imi arate mie ( si celorlalti ) ca e timpul sa lasam preocuparile lumesti , sa lasam somnul si sa ne incepem o noua zi de post cu ridicarea unei rugi catre Creator . Ieri a intarziat la apel si chiar ma intrebam unde umbla de n-a ajuns si pe la mine !

  2. Bravo Khadijah!!! Eu savurez cu nesat fiecare povestioara de-a ta si o vad cu ochii mintii!!! Imi place mult de tot sa citesc, mai ales cand este vorba despre traditii si obiceiuri!!!

    Iti multumesc pentru ca ma lasi sa vad Egiptul prin ochii tai si sa ii simt aerul de aici de la departare!!!

    ALLAH YEKHALEKEY LEYA WE YEBAREKLY FEKEY WE YE7FAZIK DAYMAN

    1. Multumesc Rania si ma bucur ca iti plac articolele mele . Sunt inspirate din viata , uneori din vise , din detalii asa cum bine zice Maliziosa dar sunt povesti adevarate traite , simtite aici de mine. Un lucru sa stii ca fiecare dintre noi percepe altfel realitatea si ceea ce pe mine ma fascineaza la lumea aceasta atat de diferita de tzara natala , pe altii ii lasa rece sau ii scarbeste . In curand vei veni din nou aici si de data asta sper sa simti cu adevarat aerul vietii egipene si sa iei adevaratul puls al strazii .
      Multumesc pentru urarea in araba ! O zi buna iti doresc !

  3. Foarte interesant articolul Khadijah, felicitari!
    Cum spunea si malizioasa, la tine intotdeauna trebuie sa ma astept la lucruri simple si obisnuite pentru altii, dar care pentru mine reprezinta mult, pentru ca descopar o lume si o cultura noua (noua cel putin pentru mine..)…
    Ma bucur ca tehnologia nu a reusit sa tina locul Mesaharaty-ului… este o traditie care trebuie pastrata….
    Cum este acceptata aceasta traditie de noile generatii? Ii inteleg rostul sau considera ca daca exista alternativa (ceasurile) trebuie sa aiba o viata mai comoda? Totusi nu este asa de ..la indemana oricum sa se trezeasca dis de dimineata pentru ai trezii pe altii, si asta doar pentru Allah… exista printre ei o anumita dorinta de pastrare a acestei traditii?
    Maa Salama!
    PS: Astept noi articole despre lucruri simple, dar interesante, acestea “socheaza” din punctul meu de vedere cel mai mult

    1. Buna Relu si multumesc pentru aprecieri ! Tanara generatie sigur ca ii intelege rostul .Mesaharaty care ne trezeste pe noi este tanar , nu i-am facut lui poza pentru ca era imbracat in haine moderne si as fi vrut sa va arat unul traditionalist , in galabeya .Dupa ce am postat articolul m-am uitat iara pe geam si am vazut ca era alt Mesaharaty care de data asta era imbracat cu galabeya si turban . In videoclipul de mai sus , barbatul povesteste cum tatal lui il lua cu el fie vara fie iarna inca de la varsta de 6 ani si acelasi lucru face si el acum cu fiul sau. Deci traditia se transmite din generatie in generatie . Nu cred ca le este greu sa se trezeasca pentru ca viata de noapte a Egiptului este o continua forfota , probabil ca ei nici nu dorm sau poate se culca devreme si atunci le este usor a se trezi . De pe geam il vad pe Mesaharaty cand vine la noi pe strada si cateodata e insotit de copii sau alti prieteni de seama lui . Nu stiu cum il cheama pe numele lui adevarat dar am auzit 2 seri la rand vecinii mei il strigau ” Suhur ” ( adica acelai cuvant care il striga si el cand ne trezeste reprezentand masa dinaintea dinaintea zorilor ) si el a raspuns si a stat de vorba cu vecinii mei .Probabil ca i-au daruit ceva !

Leave a comment