Posted in Din Egipt

O plimbare cu balonul in Luxor

This slideshow requires JavaScript.

Cele mai mirifice peisaje ale Luxorului si ale Vaii Regilor sunt cele vazute de sus . La Luxor exista mai multe companii care ofera zboruri matinale cu balonul  deasupra monumentelor de pe malul de vest . Zborurile se fac dimineata  devreme , in fiecare zi , cand lumina soarelui este ideala pentru a realiza fotografii unice ale rasaritului .Vazut de la o inaltime de cativa zeci de metri , Nilul se intinde in toata splendoarea lui iar contrastul dintre desertul rosiatic si campiile verzi ce se intind de-a lungul fluviului este o priveliste nemaintalnita.Specialistii National Geographic recomanda 3 companii mari de baloane :  Balloons over Egypt , Hod hod si Magic Horizon Ballons.Calatoria cu balonul incepe de pe o campie de langa Ramesseum si tarifele  sunt dupa parerea mea destul de ridicate, pentru o persoana 250 $ si include si mic dejun . Pe internet insa am gasit si alte companii mai mici care ofera aceleasi servicii dar la un pret de 100 $ .Cu toate ca pretul este destul de ridicat privelistile raman uluitoare si experienta de neuitat departe de multimea zgomotoasa , in linistea zorilor de zi , contempland rasaritul deasupra monumentelor antice ale Egiptului .

La sol se face un instructaj de catre echipaj si pilotul balonului , privind protectia pasagerilor in timpul zborului . Calatoria incepe cand inca cerul este intunecat  si se poate observa felul in care strazile si  imprejurimile Luxorului sunt luminate . Echipa de la sol urmareste pe tot parcursul balonul si asteapta pasagerii pentru aterizare si debarcare . Zborurile pot dura intre 30-45 de minute, depinde de vant si conditiile naturale .Unele companii ofera zboruri si mai lungi intre 1 ora jumate – 2 ore. Decolarea cu siguranta este foarte lina , balonul incepe sa se inalte si sa pluteasca dar la aterizate e un pic mai dur. Pasagerii sunt instruiti sa isi ia pozitia de aterizate pentru a ajuta balonul sa coboare.Acestia sunt invatati sa se tina de o franghie si sa traga de ea cu putere in jos lasandu-se pe spate cat pot de mult.In timp de balonul coboara , echipa de la sol asteapta pentru a ajuta si ei balonul sa atinga pamantul cat mai lin , practic trag balonul in jos de sforile ce atarna. Cateodata pasagerii au parte de o zdruncinatura zdravana alteori este o aterizare lina .

La est se vede Templul Karnak , locul de unde soarele isi incepe ascensiunea dandu-si unul altuia buna dimineata . Adiacent la vest se vede grandiosul Templu Hatshepsut  , apoi  Colosii Memnon  care rasar dintre culturile campiilor .Urmeaza Ramesseum iar la distanta Valea Reginelor ramane ascunsa intre munti . Pasagerii pot privi cum este pregatit balonul pentru zbor ,  cum este aprins focul si aerul cald da forma balonului pana se  ridica si arata exact ca un bec colorat ce straluceste in intunericul noptii .Baloanele pot sa transporte in jur de 24 de pasageri , care urca in balon si formeaza  4 mici grupuri in timp ce pilotul isi ocupa locul din mijlocul balonului .Vantul este cel care hotaraste cat de repede se deplaseaza balonul insa vor reusi sa ajunga cu aproximatie unde si-au propus, deasupra Vaii Regilor sau  a Templelor . In jur se pot observa si alte zeci de baloane fiecare urmandu-si calea .Indiferent incotro se indreapta pe langa vestigiile antice si Nil , calatorii pot observa cum satele si satenii se trezesc la viata si isi fac treburile zilnice in gospodarii sau pe campii .

Calatoria se aranjeaza prin intermediul hotelului sau direct la companiile de baloane .Costul include de obicei transferul de la hotel la locul de decolare apoi de la locul aterizarii inapoi la hotel.Conform site-urilor egiptene de unde am sustras informatiile pe timpul verii ( Iunie – septembrie ) nu  se efectueaza zboruri .

Guvernul a interzis aceasta activitate din motive de siguranta pentru turisti . Unul dintre accidente a avut loc anul trecut , mai 2009 .Balonul impins de un vant puternic aparut din senin ,  a intrat in coleziune cu un stalp de telefonie mobila . Nu s-au inregistrat victime in randul celor 26 de pasageri ci doar 17 raniti . Balonul apartinea companiei Magic Horizon .Datorita acestui incident zborurile au fost interzise si cele 73 de baloane ale tuturor companiilor au fost obligate sa ramana la sol .S-au facut cercetari , investigatii si au aplicat cateva reguli care numai dupa ce au fost acceptate si aplicate baloanele au primit din nou drept de zbor din partea Autoritatii Aviatiei Civile Egiptene , abia 6 luni mai tarziu iar pilotii au fost reinstruiti . Pasagerii trebuie sa declare problemele de sanatate , sa fie intr-o forma fizica buna , sa fie capabili sa se urce in balon singuri , femeile insarcinate nu au voie sa zboare.Zborurile se realizeaza sub supravegherea Turnului de control al aeroportului local si este pastrata legatura radio pe tot parcursul calatoriei .De asemenea informatiile despre starea vremii sunt primite tot de la Turnul de Control al Aeroportului Local .Cateodata se cer permisiuni speciale pentru a travesta Nilul si calatorii sunt avertizati ca unele locatii militare nu pot fi fotografiate din motive de securitate.

La coborare pasagerilor li se ofera cadouri constand in tricouri inscriptionate cu sigla firmei  de baloane  si un certificat care atesta ca au zburat cu balonul deasupra monumentelor  antice. Localnicii sunt cei care ii intampina pe calatori la aterizare si de multe ori turistii aleg sa petreaca catva timp in compania acestora pana ce echipajul strange balonul si echipamentul auxiliar .

Mai jos sunt 3 site-uri unde se pot face rezervari pentru o calatorie cu balonul daca aveti drum prin Luxor si daca conditiile meteorologice permit ridicarea baloanelor !

http://www.freewebs.com/alaska-balloons/

http://www.viator.com/tours/Luxor/Hot-Air-Balloon-Flight-Over-Luxor-West-Bank-and-Nile-River/d826-3124LUX10

http://www.sindbadballoons.com/

4 thoughts on “O plimbare cu balonul in Luxor

  1. Subhanallah! Cat de frumoasa a creat Allah lumea asta mare. E un articol foarte interesant iar pozele sunt deosebit de sugestive. Multumesc, Khadijah pentru plimbarea cu balonul din dimineata aceasta. Sa ai o zi frumoasa!

    1. Multumesc la fel Sajedah ! Peisajele sunt absolut minunate.Nu as avea curaj sa ma sui in balon dar daca as avea totusi ocazia cred ca mi-as lua inima-n dinti !

  2. Deosebit pana la excelenta, atat articolul, cat si imaginile prezentate!!!
    Asta imi aminteste de un joc pe care mi-l faceam la bunici: luam canute din casa, legam de ambele codite o batista si le agatam asa in pom ca si cum ar fi baloane cu aer care zboara!
    Imi amintesc faptul ca il intrebam pe tata cum pot sa zboare acele baloane si de ce au pungile mici pe margine agatate?!!!
    Iar cand am aflat motivul, am inceput sa umplu canutele cu apa sau cu pamant, sa fac si eu dupa cum imi explicase tata :).
    Minunat K7adijah, mi-ai reamintit de o perioada minunata din copilaria mea!

    Multumesc!

Leave a comment