Posted in Din Egipt

GEM – The Grand Egyptian Museum ( design partea 1 )

Peretele din piatra translucid

Peretele translucid din Alabastru
Peretele translucid din Alabastru - noaptea
Peretele translucid din Alabastru de aprox. 600m inaltine si 45m lungime

Peretele din piatra translucid este unul dintre elementele cheie ce reprezinta un puternic simbol al Muzeului atunci cand il privesti din departare. Peretele face distinctia dintre ceea ce este inauntru si ceea ce este afara dar in acelasi timp , transparenta si continuitatea sa de la sol dinafara muzeului da amploare interiorului dar si spatiului din exterior.Peretele creeaza spatii atat in fata lui cat si in spate.Aceste spatii sunt puternice arhitectural, dar care imdeplinesc de asemenea un rol important in designul si durabilitatea cladirii.Exista mai multe modalitati prin care perete se transforma intr-un element functional.Fatada ce se arata ca fiind o bucata de stanca de fapt devine pe dinauntru un spatiu locuibil. Fatada de piatra formeaza o margine a desertului dar permite oamenilor ca si o dechizatura in stanca sa se plimbe sau sa vada inauntrul ei.Activitatile dinauntru cum ar fi spatiile de luat masa incep cu o gradina iar cei ce vor vizita gradinile vor trece prin acest perete.

Intrarea in Marea Curte

Vedere venind din Piata catre perete translucid
Deschizatura peretului catre intrarea in Curte de unde privelistea se arata gradual vizitatorului
Curtea de la intrarea muzeului cu statuia lui Ramses al II-lea si drumul catre Marile scari

Drumul de la Piata din fata Muzeului pana la Marea Curte este una dintre primele experiente pe care vizitatorii o vor trai. Intrarea este un plan pliat in structura peretelui de Alabastru. Ca urmare a acestui model , intrarea apare ca o fanta in fatada iar vederea intrarii este lent relevata vizitatorului.Spatiul de tranzitie intre piata si intrarea in curte este exact pe axa statuii lui Ramses. Statuia acestuia este primul punct de referinta al intrarii in curte.Acest spatiu serveste orientarii vizitatorului catre destinatia dorita.Vizitatorii muzeului sunt invitati sa urce pe scari in spatiile expozitionale principale pe ceea ce se numeste „ Grand Stair Case „ in timp ce o scara mai mica conduce vizitatorii pana la Centrele de Conferita si Educatie.Parcul Nilului coboara tot din intrarea in Curte dand oportunitatea de a vizita si a explora peisajele.

Marea plantatie de palmieri

Plantatia de palmieri

Marea plantatie de palmieri este localizata in regiunea dintre Gradinile de recreere – Piata- Fata Curtii si autostrada Cairo-Alexandria.Este considerat a fi loc public si se afla in comuniune cu limitele platoului , vederea catre piramide si locul GEM. Acest spatiu  se poate parcurge doar cu piciorul si face legatura dintre GEM si Piramide.

Marea scara

Marile scari ce servesc atat exponatelor cat si vizitatorilor ca loc de odihna

Marea scara invita vizitatorii care spatiile expozitionale principale.Acest traseu este subliniat de puternice raze de lumina naturala.Expozitia incepe inca de pe scari prezentand totul in ordine cronologica , de la modernul Cairo inapoi in antichitate iar varful scarilor se va deschide cu o vedere catre complexul piramidal. De aici vizitatorul intra in spatiile expozitionale permanente.

– Va urma –

Leave a comment