Posted in Din Egipt

GEM-The Grand Egyptian Museum(design-partea 3)

Centrul educational pentru copii

Alte parti componente ale GEM mai sunt si   Nile Park ,   Gradina Templului  , Acoperisul Gradinii ,   Dunal Park  ,   Centru de conservare Centru educational , Per Mesut – Casa copiilor ,   Muzeul celor cu nevoie speciale ,   Centru si curtea de conferinte .

Centrul de conervare - intrarea in subteran

Ultimele stiri veridice despre stadiul constructiei le-am extras de pe blogul doctorului Zahi Hawass.Acesta scria la inceputul anului 2010 despre una dintre vizitele pe care le-a facut la GEM , tocmai pentru a vedea progresul lucrarilor. Faza intai a proiectului a fost terminata cu mult timp in urma , faza a doua recent terminata  ( la inceputul anului 2010) include cladirea laboratoarelor de conservare , centrala  de energie si statia contra incendiilor. Conform dr. Hawass laboratoarele de conservare sunt cele mai mari din lume comparativ cu ale altor muzee. Camerele de depozitare si laboratoarele aferente sunt dotate cu rafturi inalte mobile cu o inalta calitate pentru siguranta si acces usor la artefacte. Temperatura este reglabila in functie de tipurile de artefacte depozitate , de exemplu materiale organice si non-organice. Ceea ce face aceste laboratoare unele dintre cele mai bune din lume este si echipamentul  de inalta calitate de pastrare si restaurare al artefactelor . Centrul de Conservare este construit 10 metri sub nivelul strazii si dispune de o securitate deosebita.  La publicarea acestui articol pe blogul personal , Dr. Hawass declara ca se pregateau sa mute cateva obiecte alese din Muzeul de Egiptologie din Cairo in noile laboratoare , pentru a fi restaurate. In acest mod obiectele vor fi mutate , restaurate si expuse in GEM in timp util. Impreuna cu Ministrul Culturii , dl. Farouk Hosni , dr. Hawass a tinut o conferinta de presa unde au aratat filmari de la inceputul constructiei pana in prezent. Din pacate nu am reusit sa gasesc nimic pe internet . 

In ceea ce priveste cladirea principala , compania care se va ocupa de constructie a fost aleasa si lucrarile au inceput probabil la scurt timp dupa aceasta conferinta de presa. Se estimeaza ca in 3 ani GEM va fi complet construit.

 Si cum GEM face parte dintr-un plan elaborat al platoului Giza , dr. Hawass ne dezvaluie cateva din noile schimbari ce vor avea loc in complexul Piramidelor.

-Va urma-

 

Sursa: Blogul dr. Zahi Hawass , Wikipedia , Site-ul oficial al GEM ( din pacate neactualizat din iunie 2006 )

Leave a comment