Posted in Din Egipt

Tatuajul traditional

This slideshow requires JavaScript.

Ce este un tatuaj stie toata lumea , nu pot sa scriu nimic nou despre tehnici , design , culori sau alte lucruri legate de aceasta forma de “infrumusetare “. In urma cu cativa ani insa am aflat ca in Islam tatuajul este interzis ( considerat haram ) si cu toate astea nu intelegeam de ce unele femei care purtau val islamic ( hijab ) aveau diferite tatuaje faciale . Nu ma refer acum la acele tatuaje cu henna care sunt trecatoare ci la cele permanente . Tatuarea permanenta in Islam este considerata un pacat major pentru ca intervine si schimba creatia lui Dumnezeu ( Allah ) iar Profetul Mohammed ( pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui ) a blestemat atat pe cel care tatueaza cat si pe cel care se tatueaza.Revin la intrebarea mea , de ce unele femei cu val islamic au tatuaje faciale??!! De unde aceasta practica sau acest obicei intalnit doar intr-o parte a lumii??Sa fie doar o practica locala , are sau nu conotatii religioase !?

De unde si cum a aparut tatuajul ?! Multe culturi ale lumii au practicat aceasta arta. Cuvantul “tatuaj” deriva din cuvantul tahitian “tatau” si este prima oara mentionat de Capitanul Cook in anul 1771 in descrierile sale despre practica tatuajului in Tahiti.Vopsirea corpului se pierde in vremuri , in Africa de Nord si in America de Sud tatuajele erau simbolurile care diferentiau un trib de altul si erau considerate pe deasupra si aducatoare de puteri magice , considerau ca ii apara de spiritele rele si de boli.Cel mai cunoscut tatuaj traditional este probabil cel al femeilor indiene , cele cu un punct in frunte.Bindi ( punct ) este parte din cultura Indiana sau cel putin a fost secole intregi , reprezantand statutul social si cel marital.Bindi ( punctul ) unei femei maritate are de obicei culoarea rosie si se obtinea din frunzele unei flori de origine indiana , pudra de kumkum.Azi punctul indian este lipit in frunte mai degraba decat tatuat. Insa nu despre bindi indian vroiam eu sa vorbesc ci despre alte multe puncte din care se compune tatuajul  traditional facial al femeilor beduine si berbere , ale celor care traiesc in Africa de Nord si imprejurimi.Traditia tatuajelor  cu motive punctate , in forma de triunghi sau palmier care au infrumusetat sute de ani chipurile femeilor din Nordul Africii , se pare ca este o traditie pe cale de disparitie pentru ca in zilele noastre foarte rar se mai gasesc femei mai tinere care sa pastreze obiceiul.

Originari din Siria si Arabia , beduinii au hoinarit Mesopotamia ( Iraq-ul de azi ) , Iordania , Egipt si alte regiuni din Africa de nord.Femeile beduine din aceste tari aveau cele mai deosebite tatuaje.Ele erau tatuate de obicei de catre tiganii numiti Nawar care au urmat pasii beduinilor in Orientul mijlociu si Africa de Nord. Tiganii Nawar si-au continuat arta in Siria , Egipt , Libia , Iraq si Iran pana la inceputul secolului 20.Ei detineau tehinca , cunosteau design-ul si cum sa produca cerneala de calitate realizand o pasta din funingine cu apa, parafina sau din seva plantelor, cu toate ca preferau sa foloseasca laptele matern deoarece credeau ca are proprietati magice .

Tatuajul era un ritual comun in Egiptul antic.Pe mai multe mumii si figurine au fost descoperite tatuaje simple punctate .In secolul 19 femeile egiptene din clasele sarace se decorau cu  tatuaje pentru a se infrumuseta.Nu isi puteau permite tratamente repetate cu henna , vopsea scumpa obtinuta din copacii de henna ce cresteau pe malul Nilului.Imagini cu pesti , lei sau moschei erau cele mai populare dar cel mai des intalnite erau motivele in forma de triunghi format din puncte si trei linii verticale.Acest design , in multele sale variatiuni , aducea cu sine credinta ca purtatorul tatuajului va fi pazit de spiritele rele si ii va lungi viata.Beduinii credeau cu tarie in aceste puncte tatuate .Un singur punct sau un desen mic format din trei sau cinci puncte, aplicate sub ombilic, pe spate sau chiar deasupra feselor aducea cu sine credinta ca femeia va ramane insarcinata, un punct pe varful nasului copilului ii aducea acestuia speranta de viata mai lunga,tatuajele din palma  in forma de cerc punctat  intr-un triunghi  asigurau femeii beduine credinta ca sotul le va fi vesnic devotat.

Egiptenii de religie copta  ( crestini ) aveau tatuat o cruce la incheietura mainii si uneori pe frunte sau obraji.Si azi veti intalni foarte des crestini  tatuati la incheietura mainii chiar si in randul tinerilor.Aceasta practica printre crestini a fost stabilita pentru a ii diferentia de musulmani si pentru a isi asigura o inmormantare crestineasca.In afara de cruce , femeile copte isi mai aplicau singure si alte modele de tatuaje si nu apelau la specialistii tigani.Foloseau ca pigment extract din planta de indigo iar in cazurile in care aceasta nu era gasita foloseau funingine combinata cu seva de plante sau lapte de mama.Dupa aplicarea tatuajului se ungeau ranile cu o pasta din frunze , ce le alina durerea si ajuta vindecarea.

Tatuajul traditional a disparut din cultura urbana insa femeile din multe sate arabe , triburi beduine si berbere pastreaza tatuajul facial .Tatuajele imbogatesc frumusetea femeii, protejeaza purtatoarea impotriva deochiului sau previne bolile, dureri de cap sau reumatice.Simboluri ale fertilitatii erau tatuate pe fetele fetelor inainte de casatorie.Fetele berbere aveau tatuat un palmier din puncte direct sub buza de jos.Acest tatuaj se numeste siyala ( sayala in Tunisia ) si este considerat simbol al fertilitatii , unul dintre cele mai frumoase pe care o fata il poate purta.Simbolul frumusetii printre fetele din Tunisia era tatuajul Foula , un triunghi isoscel ,cu varful pe buza de jos.Cel care ii tatua era de obicei un nomad care cutreiera strazile .Unelte cioplite din lemn au fost folosite pentru a imprima modele mai elaborate pe piele insa tehnica de baza ramane acupunctura.In slide show se regasesc diferite modele si chipuri ale femeilor care poarta aceste tatuaje traditionale , femei din Egipt, Iordania , Turcia , Maroc, Tunisia , Algeria , fotografii din 1960 pana in zilele noastre !

Tatuajul “punct ” m-a dus cu gandul , asta ca sa revin un pic si pe plaiuri romanesti ,  la tiganca romanca … tinere sau batrane tigancile romance au tatuate si ele cate un punct ici colo …. pentru ele ce insemnatate o avea ?! Am incercat sa gasesc material despre acest lucru sau macar o poza dar nu am avut sorti de izbanda .

17 thoughts on “Tatuajul traditional

  1. Foarte frumos articolul! Asta imi aduce aminte de o intamplare: pe una dintre pozele mele, intr-un colt, chiar pe umar, este scris “Bibi”. Cine vedea poza asta, zicea ca am tatuaj LOLLLLLLLLLLLLLLLL si de aici tot felul de intrebari: De ce? Cand? Cum?, inainte de a reusi sa le explic faptul ca e doar o poza cu un scris si ca in realitatea acel “scris – tatuaj” nu exista!!!
    Unele persoane erau contrariate, altele curioase, altele incantate… Oricum ar fi si oricat de “la moda” ar fi fost in trecut, dar si azi, stiu sigur ca asa ceva nu ma reprezinta nici pe departe! Ba mai mult, nu vad nici o satisfactie in a ma “schingiui” si apoi sa “flutur” rezultatul schingiuielii in public!

    KHADIJAH nota 10 pentru articol!

    P.S.: La nunta mea cu Karim se pare ca voi avea mainile si picioarele pictate cu henna… Asta mai merge, mai ales ca e vorba de pictura si nu intepatura si nu e ceva permanent! :*:*:*

    1. Multumesc Rania ! Nici eu nu m-as schingiui vorba ta desi am un piercing dar acela poate fi indepartat oricand doresc plus ca nu a fost asa dureros ca un tatuaj. Henna este altceva ! Este o pictura si e des intalnita , se sterge in timp si nu e dureros …numai sa nu foloseasca chimicale ca poate arde pielea . Tatuajul pentru nunta sa ceri sa ti-l faca cu henna naturala , cea de culoare rosiatica, maronie . Henna neagra nu exista , pentru a o obtine pun in compozitie chimicale. Tu vei fi o mireasa foarte frumoasa cu sau fara tatuaje ! Mult noroc !

      1. multumesc mult de tot Khadijah pentru cuvintele frumoasa si pentru sfat!

        Ramadan Kareem!!!

  2. Interesant articol! Tatuajele sunt desigur un element tribal, pagan care nu are nimic de a face cu religiile contemporane. Si noi romanii avem atatea traditii precrestine…

    Cele mai urate tatuaje mi se par cele ale femeilor din UAE, toate degetele mainii sunt innegrite …daca tinuta este completata si de Niqab-ul specific (cu masca aceea aurita) rezultatul este unul demn de “Razboiul stelelor.” …de aceea nu voi putea intelege niciodata de ce in Egipt se adopta fara discernamant traditii vestimentare din Golf.

    1. Dana multumesc ! M-ai facut sa zambesc si stii unde mi-a zburat mintea cand ai zis de degetele innegrite ??? La biata bunica ( Dumnezeu s-o ierte ) care ne facea gem de nuci ( ohhhh , nu am mai mancat de o vesnicie asa ceva ) , gem de nuci proaspete si cand termina de decojit coaja verde ce imbraca nuca .. arata exact asa cum ai scriu tu despre ” degetele mainii innegrite ” !

  3. Nici eu nu iubesc tatuajul,nu mi a placut niciodata de ce sa ma schimb daca Allah/D-zeu ma creat asa cum sant,nu vad rostul.
    Cat despre femeiile din Emirate folosesc o henna foarte scumpa in aceste tatuaje care rezista cateva luni bune.Si talpa piciorului este neagra maronie,of.
    Eu am vazut si barbati care folosesc henna tot la picioare se spune ca e si sanatoasa face miracole.

    1. Silvia conform ” superstitiilor ” , nu stiu daca e adevarat sau nu , se pare ca henna sau vopsele de tatuaje aplicate pe maini sau picioare ajuta la reducerea durerilor reumatice . Cu siguranta unt oameni care cred in aceste efecte din moment ce aplica inca tatuajul respectiv. Oare femeile astea din Emirate de ce isi innegresc palmele si talpile??? Am vazut si eu la barbati talpa piciorului colorata cu henna si mi s-a explicat ca e ritual de nunta si ca barbat doar atat are voie sa vopseasca in timp ce mireasa lui e tatuata cu motive florale pe maini si glezne !

  4. Interesant articolul. In Hurghada vad mereu femei tinere pictate cu henna pe picioare si pe maini si sotul meu mi-a spus ca respectiva e in luna de miere, ma refer la tinere care nu sunt europence.
    Are si tatuajul povestea si fascinatia lui. Personal nu m-a atras aceasta forma de manisfestare, dar am prietene tatuate si lor le sta bine. Ma refer la un tatuaj profesionst facut care are un mesaj, reprezinta o poveste din viata ei nu la celebrul deja fluturas pe sanul stang sau alte bazaconii deasupra feselor.

    1. Salma multumesc ! Asa este , de obicei fetele cu tatuaje henna sunt recente mirese, ma refer la cele inflorate ! Dar sa stii ca pe mine nu m-ar deranja sa am sau sa incerc macar sa vad cum este chiar de nu mai sunt demult mireasa ! Mi-ar place ceva de genul asta , cu toate ca as prefera cam pe jumatate design-ul , nu asa de incarcat !
      Imagine gazduita de servimg.com

  5. Felicitari Khadijah pentru articol, foarte bine organizat!
    Facand abstractie de elementul “religie” pot sa spun ca sunt de acord cu tatuajele (fie ele traditionale sau nu), atata timp cat pentru cel care il poarta acel tatuaj devine un simbol, un inceput, un sfarsit, sau ceva de care vrea sa isi aminteasca zi de zi… Nu imi plac tatuajele care sunt facute doar pentru ca “este cool”…
    In ceea ce priveste tatuajul in islam am inteles, dar cum sunt primite tatuajele de catre religia copta?

    1. Multumesc Relu , ma bucur ca citesti articolele mele ! In religia crestina indiferent ca e catolica , ortodoxa , copta nu am auzit sa fie vreo indicatie sau restrictie privind tatuajele . In Egipt crestinii sunt inca tatuati cu aceea cruce la incheietura mainii. Este vizibila , destul de maricica si clara si poate fi observata si la cei tineri .Prin urmare obiceiul se practica inca . Biserica copta din Egipt este o biserica cu reguli foarte stricte , as putea zice chiar mai stricte decat Islamul . In cadrul casatoriilor dintre crestini nu exista divort , Biserica nici la ora actuala nu a legalizat divortul.Pentru a divorta si a te recasatori iti trebuie acceptul Bisericii, ori acest accept nu a fost dat pana acum de Biserica .Exista cateva exceptii pentru acceptarea divortului dar acelea sunt aproape imposibil de demonstrat.Prin urmare daca tatuajul crucii pe incheietura mainii ar fi prohibit de catre biserica nu cred ca ar exista asa multi crestini care ar face-o.

  6. Foarte bine elaborat articol, asa ca primesti felicitarile mele. Sincera sa fiu nu m-as fi gandit ca “radacinile” tatuajului sa fie asa de adancite, dar uite ca atat cat traiesti tot inveti. Ce mi s-a parut foarte interesant in articolul tau a fost tatuajul facial tip ” cruce” la crestinii copti din Egipt. Vazusem si continui sa-i vad tatuati la incheietura mainii, dar …..pe fata…?! Foarte interesant!
    Din nou felicitari pentru articol!

    1. Multumesc Anca ! Eu special ma uit pe strada la chipurile oamenilor crestini , insa nu am vazut niciodata in prezent aceea cruce pe frunte sau obraji … pe incheieturile lor sau intre degetul mare si aratator am vazut zilnic crucea tatuata dar pe fata nu ! Imagini din prezent ale copiilor tatuati cu cruce nu am gasit , dupa cum se vede in poza de mai jos !
      Imagine gazduita de servimg.com

  7. Felicitari un articol bine scris,interesant.
    Si in Sudan se practica tatuajul temporar cu henna atat la femei-unde am observat ca modelele sunt din ce in ce mai stilizate,mai simple si chiar multe cu figuri geometrice in detrimentul celor florale- cat si la barbati atunci cand se casatoresc.
    La mire si la barbatii foarte apropiati lui din familie-tata si fratii lui- henna se aplica pe intreaga palma -dosul palmii si in continuare pe lungimea degetelor

    1. Si femeile maritate si cele foarte in varsta isi fac tatuaje cu henna,intr-adevar mult mai simple,uneori doar talpile si palmele sau doar varfurile degetelor de la maini incluzand si unghiile-cica henna este un tratament foarte bun pentru unghii si par-
      Mi-am facut si eu de cateva ori si se vede foarte frumos pe piele, doar ca dureaza mult pana se usuca si trebuie sa grija sa nu strici desenul

      1. Informatiile postate de tine sunt corecte Andra ! Ma bucur de interventie ! Si imi cer scuze pentru raspunsul tardiv !

Leave a comment