Posted in Din Egipt

Calendarul Anului 6252 Egiptean

La multi ani Egipteni, la multi ani Crestini, la multi ani Omenire! Indiferent de orientarile religioase cred cu tarie ca trebuie sa ne respectam semenii si sa ii tratam asa cum si noi am vrea sa fim tratati.


Calendarul Anului 6252 Egiptean

Azi a fost dubla sarbatoare prin Eid Al-Nayrouz!  Dar haideti sa ne intoarcem in urma cu 6252 de ani! Anul Nou Egiptean este primul calendar cunoscut vreodata de om pe pamant si a luat nastere acum 4241 de ani Inainte de Isus.  Jumatatea lunii Septembrie este timpul cand apele fluviului Nil cresteau si ieseau din matca iar rugi erau inaltate Zeului pentru bunastatea culturilor irigate de fluviu in noul an calendaristic.  Azi este 1 Tut 6252 dupa Calendarul Egiptean si 1 Tut 1727, dupa Anul Martirilor Coptici cand are loc Eid Al-Nayrouz. Cuvantul “Nayrouz” are origini coptice, ” niiaro-oo ” inseamna “fluviu” la care s-a adaugat  “ouz” de origine greaca si a format cuvantul “Niiarooz”. Cand persanii au condus Egiptul din 525-405 I.C, au adoptat cuvantul, l-au incorporat limbii lor si l-au transformat in “Nayrouz”, insemnand “Inceputul Anului”. In concluzie actualul nume “Nayrouz ” este persan si inseamna ” Noul An”.

Anul acesta la 11 Septembrie, in cadrul Biericii Ortodoxe Copte, se celebreaza sarbatoarea Nayrouz . Aceasta sarbatoare marcheaza inceputul anului coptic cu prima luna Thout /Tout. Aceasta prima luna din calendarul coptic se gaseste de obicei intre 11 Septembrie si 10 Octombrie conform calendarului gregorian. Luna Tout este prima luna din Sezonul “Akhet” ( Inuntatie ) din Egiptul Antic cand Nilul navalea peste pamanturi. Numele vine de la Tout , Zeul antic egiptean al intelepciunii. Datorita apropierii lingvistice ,  lumea araba/egipteana confunda Sarbatoarea Anului Nou Egiptean numita de egipteni Ni-Yaronou ( Sarbatoarea fluviilor ) cu Sarbatoarea persana Nayrouz  .Celebrarea Anului Nou Egiptean  are loc in prima zi a lunii Tout. Deci ca sa fie cat mai clar sarbatoarea are loc pe 1 Tout, care din anul 1901 pana in 2098 a coincis cu data de 11 Septembrie, exceptia facandu-se in momentul cand a aparut saltul anului gregorian si data s-a mutat pe 12 Septembrie.
Numaratoarea Anului Nou Coptic incepe o data cu incoronarea Imparatului Roman Dioclitian  in 284 D.C. Acest an  a fost marcat de torturarea crestinilor sau omorarea lor  pentru a ii forta sa isi lepede credinta, in special in Egipt. Acesta perioada a ramas in istorie ca fiind cea mai grea si sangeroasa pentru Biserica Copta, numita ” Era Martiriului”. Anul coptic este identificat cu abrevierea A.M ( Anno Martyrum / Anul Martirilor )  si nu trebuie confundat cu Anul evreiesc A.M. ( Anno Mundi / Anul lumii).

Cu ocazia “Anului Nou ”  copticii celebreaza sarbatorirea milioanelor de martiri care si-au sacrificat vietile pentru dragostea lui Isus care conform religiei ortodoxe si-a dat viata pentru a salva omenirea. Crestinii coptici isi exprima dorinta de cunoastere pentru viata lui Isus, cu 2 saptamani inainte de sarbatoare se citesc liturghii concentrate in jurul lui Isus. Dar care este legatura actuala dintre Isus si un calendar atat de vechi din timpul  in care Isus sigur nu venise printre noi? Predica preotilor in aceasta zi este legata de Soare si de Paradis. O data cu Sarbatoarea Nayrouz se incepe un Nou An Coptic. Se adora martirii in numele lui Isus care in aceasta zi deschid Portile Raiului pentru a celebra o Noua Zi care are loc in Paradis. Martirii sunt aducatori de Lumina, Lumina data de Isus, ei nu au nevoie de Soare sau Luna, nu au nevoie de mancare. Si astfle martirilor,  oamenii isi doresc o viata eterna alaturi de ei in Paradis, pe care o vad in aceasta zi datorita Portilor Raiului care sunt deschise si prin care Isus va veni la ei ducandu-i pe nori cu cei care au intrat deja in Paradis unde impreuna se vor bucura de tronul divin. Isi canalizeaza rugile si adoratia catre a doua venire a lui Isus pe pamant.Predicile au menirea sa isi indrume enoriasii spre a-si analiza viata trecuta si prezenta si sa se salveze prin viata viitoare pentru a obtine viata vesnica din Rai.Inca nu imi este clar daca sarbatoarea dubla de azi ce marcheaza Anul nou Egiptean si Anul Nou Coptic este o  coincidenta sau ele merg in paralel in fiecare an . Daca stiti si aveti mai multe informatii le astept cu draga inima pentru un eventual update al articolului.

 

9 thoughts on “Calendarul Anului 6252 Egiptean

  1. La multi ani!
    Felicitari pentru articol!
    Care este evenimentul care a avut loc acum 6252 ani? De obicei in formarea unui calendar se ia ca punct de reper un eveniment important….. (iar Egiptul nu a facut exceptie la nici unul din calendare, avand mai multe)

    1. Relu m-ai prins , nu stiu ce eveniment a avut loc acum 6252 de ani .Poate ma ajuti tu sa descopar ! Am citit cateva materiale de unde am sustras informatia dar nicaieri nu scria nimic de un eveniment care sa fi stat la baza calendarului !

  2. chiar nu am stiut despre acest calendar…felicitari pentru articol.Desi nu prea comentez imi plac foarte mult articolele postate…

  3. nu mai stiu nimic despre tine
    am trimis si o felecitare……….
    dar la ce se intampla in Egipt acum, am trecut si eu aici !
    sa va fie bine !
    da un semn de viata !

    1. Bună Adelina Laura ! Îmi pare extrem de rău dar nu știu cine ești . De primit felicitare nu am primit , nici electronica nici normală .M-am gandit și răzgandit și spre rușinea mea nu mi-am putut da seama cine ești !

  4. In anul 4241 (I H) sau, dupa alti cercetatori, 4245 este inceputul civilizatiei egiptene antice. Mai bine spus este anul cand preotii egipteni (astronomi formidabili) au observat si consemnat rasaritul concomitent al stelei Sirius (Sothis, in egiptena veche) ce este asocita zeitei Isis, cu soarele, Amun-Ra. Vezi mitologia egipteana, mitul lui Isis si Osiris si legtura lor cu Ra . Evenimentul astronomic este foarte rar si se produce doar o data la 1641 de ani. Fapt interesant este ca la a doua consemnare a acestui fnomen, in 2600 IH, în timpul domniei faraonului Snefru, întemeietorul celei de-a patra dinastii, au inceput sa fie ridicate Marile Piramide.
    Pentru conformitate semeaza Onell umblamcreanga.blogspot.com

Leave a comment