Posted in Din Egipt, Evenimente

Festivalul Soarelui de la Abu Simbel

Nubieni celebrand Festivalul Soarelui la Abu Simbel

Festivalul Soarelui sarbatorit la Abu Simbel  este unul dintre cele mai neobisnuite si miraculoase festivaluri din toata lumea. Festivalul are loc la Templul din Abu Simbel de 2 ori pe an pentru a sarbatori un fenomen rar intalnit. Acest Festival al Soarelui aduce in atentie atat religia antica a faraonilor cat si cultura nubiana. Nubienii sunt cei care au locuit pe aceste locuri inundate datorita Marelui Dom de la Aswan.  Acestia considera Abu Simbel inima acestui tinut pierdut sub ape si se intalnesc aici de 2 ori pe an pentru a-si aduce aminte acest lucru.Printre multimea de turisti care isi gasesc locul potrivit cu mult inaintea zorilor este imposibil sa ratati si colorile nubienilor pregatiti de sarbatoare.

Templul ramane in intuneric total tot timpul anului  primindu-si razele soarelui doar in aceste 2 zile speciale .Acest rar fenomen este o scena care merita vazuta si merita sarbatorita .Marele Templu de la Abu Simbel ,a carui constructie a durat 20 de ani, a fost terminat in jurul anului 24 a domniei faraonului Ramses Cel Mare sau Ramse al II-lea  , in anul 1265 BCE.Templul a fost dedicat Zeilor Amun -RE , Ra-Horakhty si Phat dar nu in ultimul rand si lui Ramses al II-lea care se afla printre acesti zei. Este localizat la 250 km S-E de orasul Aswan.Templul original a fost pozitionat pe malul Nilului, dar acesta a fost reasezat  fiind ridicat la o inaltime de 300 m cu ajutorul unui proiect international. Aceasta relocare a avut loc intre 1964 -1968 pentru a preveni inundarea templulului de catre apele lacului Nasser , acesta crescand dupa ce Marele Dom de la Aswan a fost construit. Este considerat cel mai mare si cel mai frumoas dintre templele faurite in timpul domniei faraonului Ramses al II-lea si unul dintre cele mai frumoase din Egipt.Templul a fost construit in asa fel incat soarele straluceste direct pe statuile din Sanctuar in cele 2 zile din an,  in februarie si octombrie.

Cele 4 statui din Sanctuarul Templului de la Abu Simbel.De la stanga la dreapta : Ptah , Amun-Ra, Ramses al II-lea si Ra-Harakhte.

Interiorul Templului consta intr-o serie de holuri si camere ce masoara 56 m de la intrare pana in capat.In capatul Templului se ajunge la  Sanctuar  localizat exact pe ultimul perete unde se afla 4 statui : Phat ( Zeul lumii subpamantene  si al Intunericului) , Amun -Re (Zeul Soarelui ) , Ramses al II-lea si Ra -Harakhte (Zeul Rasaritului de Soare). Doar 3 dintre statui sunt luminate de  soare , Ramses , Amun-Ra si Ra-Horakhty pe cand Ptah ramane tot timpul in umbra celor 3. Acest templu este unic datorita faptului ca soarele straluceste in aceasta sala doar 2 zile pe an : Februarie 22 , si reprezinta ziua de nastere a faraonului Ramses al II-lea  si Octombrie 22 , data incoronarii aceluiasi faraon.Datorita precesiei echinoxurilor , datele curente sunt cu o zi mai tarziu decat datele originale pentru care templu a fost construit sa se alinieze cu soarele. Daca sunteti norocosi si va aflati in Egipt in aceste perioade ale anului , nu ratati acest Festival !

2 thoughts on “Festivalul Soarelui de la Abu Simbel

  1. Din documentarele urmarite la Abu Simbel, stiam ca datele s-au schimbat nu din cauza echinoctiului ci a mutarii templului …si ca aici ar fi o alta surpriza legata de Marii Egipteni pt ca in sec 20 nu s-a reusit-cu cele mai avansate tehnologii- reconstruirea si alinierea pefecta…asa cum au facut anticii…nu stiu daca este doar propaganda egipteana …ori un fapt real…

Leave a comment